joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Doi români au încercat să intre ilegal în Marea Britanie. Condamnați la închisoare

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 30 iunie 2022 Etichete: , , ,

Costel Nicolae Racolta și Marius Mardare, în vârstă de 24 și respectiv 32 de ani, ambii de cetățenie română, au încercat la data de 15 mai 2022 să intre ilegal în Marea Britanie prin portul orașului Fishguard din comitatul Pembrokeshire (Țara Galilor), fiind depistați de forțele de ordine de la frontiera britanică. Ambii au fost condamnați recent la opt luni de închisoare fiecare, după ce au fost judecați de Tribunalul din Swansea.

Inculpații făceau parte dintr-un grup de șase bărbați de naționalitate română care au intrat în portul Fishguard în luna mai a acestui an. Grupul românilor se deplasa cu două vehicule, iar Racolta și Mardare se aflau pe bancheta din spate a celor două mașini, relatează ziarul Western Telegraph.

Ofițerii Forțelor de Frontieră și Imigrare aflați la datorie în portul Fishguard, pe feribotul Stena Europe, au debarcat și au au tras pe dreapta ambele vehicule. La verificarea documentelor, Racolta s-a identificat cu un nume fals și a prezentat un pașaport pe care era acel nume.

La o verificare mai atentă, polițiștii britanici au început să suspecteze că nu este bărbatul din fotografia respectivului pașaport. A fost întrebat dacă nu cumva are o altă identitate și, în final, românul a prezentat o carte de identitate pe care era trecut numele său real.

Mardare avea și el un pașaport fals. Un ofițer de la Imigrări i-a cerut să coboare din mașină și să-i prezinte bagajele. Sub o lumină mai puternică, ofițerul a putut vedea că aspectul bărbatului era diferit de cel din poza pașaportului său.

Mardare a insistat că pașaportul îi aparține, dar când i-au fost percheziționate bagajele a fost descoperită o carte de identitate cu fotografia și numele său real.

Ambii bărbați au fost vizibil emoționați pe banca acuzaților, întrucât au pledat vinovați pentru deținerea unui act de identitate cu intenții ilegale, având în posesie un pașaport care aparținea unei alte persoane.

În interogatoriu, Racolta a spus că pașaportul îi aparține vărului său, care nu știa că îl folosește. Pașaportul fals al lui Mardare, în schimb, îi aparținea cumnatului său, despre care a precizat că nu știa că i-a fost luat. Ambii bărbați plănuiau să călătorească la Londra pentru a-și căuta de lucru.

Instanța a aflat că Racolta a avut condamnări anterioare în România, dar natura acestora nu este cunoscută încă. În apărarea sa, el a spus că spera să-și găsească un loc de muncă în Marea Britanie pentru a-și putea întreține familia din România. El a recunoscut că a încercat să intre ilegal în Marea Britanie și că a precizat faptul că va pleda vinovat cât mai curând posibil.

În ceea ce-l privește pe Mardare, instanța a aflat că acesta și-a asumat de la bun început răspunderea pentru faptele sale ilegale. El a mărturisit că tatăl său era extrem de bolnav în România și că are trei copii, cu al patrulea care este „pe drum”. Spera să lucreze pentru o perioadă scurtă de timp și să trimită banii acasă.

Judecătorul Paul Thomas QC a subliniat că fapta celor doi români „a compromis integritatea teritorială a acestei țări” și reprezintă o chestiune foarte gravă.

El i-a condamnat la opt luni de închisoare, pentru fiecare, oferindu-le o reducere de un sfert din pedeapsă pentru că și-au recunoscut vinovăția de la bun început. Racolta și Mardare vor executa jumătate din această pedeapsă înainte de eliberare.