joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Doi români din Spania s-au stabilit într-un sat cu doar 100 de locuitori: „Aici suntem fericiți”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 24 mai 2022 Etichete: , , , , ,

Cristian Mircea și soția sa Fani, un cuplu de naționalitate română, și-au găsit liniștea în micuța localitate spaniolă La Cañada de Verich din provincia Teruel (comunitatea autonomă Aragon). Deși în localitate nu trăiesc decât puțin peste 100 de oameni, familia Mircea a găsit aici „o minunată familie”, relatează La Comarca.

Fani a vizitat pentru prima dată localitatea La Cañada de Verich la începutul lunii septembrie 2011 și în acel moment a fost încântată de verva oamenilor de acolo, o agitație specifică ultimelor zile de vară.

La insistențele soțului ei, care avea o lucrare de făcut în oraș și care a fost la rândul său convins de primarul de atunci, Jose Manuel Insa, Fani a acceptat să se mute din Alcañiz, un oraș mai mare din provincia Teruel, unde familia Mircea locuia temporar.

Pe 4 octombrie în același an, 2011, familia Mircea a venit definitiv în La Cañada și Fani se întreba unde au dispărut toți acei oameni pe care îi văzuse în vară. Ea mărturisește: „Printre aceștia erau mai puțini vecini, că nu cunoșteam prea bine limba și nu aveam prieteni…

„M-am gândit că în câteva luni voi pleca. I-am spus soțului meu că dacă vrea să rămână va trebui să locuiască la primărie, iar eu voi pleca”, își amintește amuzată Fani.

Puțin câte puțin, femeia a început să-și petreacă timpul cu vecinii săi și a învățat limba spaniolă datorită lor, din moment ce a decis să scoată antena parabolică din casă, pentru a nu se mai putea uita la emisiunile TV din România. Din acele inerente temeri nu a mai rămas nicio urmă în acest moment.

La 11 ani după ce s-au stabilit în La Cañada, localitate pe care acum o consideră a lor, soții Mircea sunt un exemplu de integrare. „Aici sunt fericită”, recunoaște Fani, care și-a crescut cei trei copii, în vârstă de 24, 19 și 13 ani în La Cañada.

Ea precizează faptul că, deși puțini, sunt „o familie minunată” care se ajută reciproc în orice au nevoie. Fani conduce barul municipal de câțiva ani. Aici timpul este organizat în funcție de cerere, iar soțul ei lucrează liber profesionist în construcții, împreună cu Leo, fiul lor mijlociu.

Familia Mircea locuiește momentan într-una dintre casele închiriate de Primărie. Ei au cumpărat deja o bucată de teren, pentru a-și construi propria lor casă atunci când vor putea. Ceea ce înseamnă foarte clar că viitorul lor se află aici, în La Cañada.