sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Doi români, prinși cu 88.000 de euro nedeclarați în timp ce tranzitau Germania. Banii au fost confiscați

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 12 iunie 2024 Etichete: , , ,

Doi cetățeni români, în vârstă de 31 și 44 de ani, au fost opriți și percheziționați de polițiștii germani în cursul zilei marți, 4 iunie 2024, pe autostrada BAB 4, în zona de odihnă Aachen Land, după ce au trecut granița dintre Olanda și Germania.

În urma verificărilor, informează Poliția Federală Germană printr-un comunicat de presă, autoritățile au descoperit asupra acestora o impresionanta sumă de 88.000 de euro, a cărei proveniență nu a putut fi clarificată pe loc.

Banii găsiți în posesia celor doi români. Sursă: Poliția Federală Germană.

În timpul controlului, celor doi români li s-a cerut să declare dacă transportă sume mari de bani, însă aceștia au negat. Cu toate acestea, o inspecție amănunțită a dezvăluit existența mai multor pachete de bani într-o geantă de umăr.

O sumă considerabilă de bani a fost găsită și asupra unui alt pasager din același vehicul, în total poliția confiscând 88.000 de euro.

Autoritățile i-au interogat pe cei doi bărbați în legătură cu proveniența și scopul sumei de bani, dar, în lipsa unor explicații clare, a fost demarat un proces de verificare a originii banilor.

Suma a fost confiscată ca parte a acestui proces administrativ. De asemenea, a fost inițiată o procedură de sancționare pentru nedeclararea sumei de bani, conform legislației în vigoare.

Cazul a fost predat Grupului Comun de Investigații Financiare al Oficiului Vamal din Essen și al Poliției Criminale din Renania de Nord-Westfalia (LKA NRW). Verificările sunt încă în desfășurare pentru a stabili cu exactitate sursa banilor.

După finalizarea procedurilor inițiale, celor doi români li s-a permis să-și continue călătoria.

Când călătorești poți transporta orice sumă de bani în numerar sau instrumente financiare echivalente, cum ar fi cecuri de călătorie, obligațiuni sau acțiuni. Totuși, este important să cunoști regulile legate de declararea acestor sume:

Limita de Declarare: Dacă suma totală este de 10.000 de euro sau mai mult, trebuie să o declari la autoritățile vamale. Această regulă se aplică atât pentru intrarea în țări UE, cât și pentru ieșirea din UE.

Această regulă se aplică sumei totale pe care o transporți, indiferent de forma în care este (numerar, cecuri, etc.).

Procesul de Declarare: Va trebui să completezi un formular în care să indici suma exactă de bani pe care o transporți, sursa banilor, ce intenționezi să faci cu ei și alte detalii personale.

Consecințe ale nedeclarării sumelor care depășesc 10.000 de euro: Dacă nu declari suma de bani peste această limită, poți fi supus amenzilor sau altor sancțiuni, în funcție de legislația fiecărei țări în care călătorești.

Aceste reguli sunt concepute pentru a asigura transparența și legalitatea transferurilor mari de bani între țările UE, contribuind astfel la combaterea evaziunii fiscale și spălării de bani.