joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Doi români s-au întors din Spania și au deschis o afacere în domeniul cojocăritului. Toate pieptarele și cojoacele sunt lucrate manual

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Știri - marți, 22 februarie 2022 Etichete: , , , , , ,

După ce au muncit în Spania și au reușit să strângă niște bani, doi soți români s-au întors în țară și au hotărât să reînvie meşteşugul cojocăritului de pe Valea Bârgăului, care înseamnă coaserea manuală a pieptarelor și cojoacelor specifice acestei zone.

Vasile şi Ioana Sereţan şi-au deschis o mică afacere în domeniu și au amenajat un atelier pentru confecționarea acestor piese artizanale. Ei vor să ducă mai departe tradiția pieptarelor și cojoacelor albe cu cusătură neagră, specifice Văii Bârgăului, pe care doresc s-o împărtășească și celor care le vor trece pragul.

Cu banii câștigați în Spania au reușit să își facă în Mureşenii Bârgăului un mic atelier, cu două mașini manuale de cusut și diferite instrumente pentru a putea prelucra pielea. Tainele meşteşugului le-au deprins de la un bătrân din sat. Toate pieptarele și cojoacele sunt lucrate manual și necesită multă migală și răbdare.

Foto: Răsunetul.ro

Ioana Serețan a declarat conform Știrile Pro TV: „Vasile a fost cu idea, el a fost atras mai mult de asta și acum mie chiar îmi place. Nu e simplu să coși așa cu acul prin piele, e destul de tare pielea”.

Comenzile le iau în special de la oamenii din comună, care vor să păstreze vie tradiția acestor pieptare specifice zonei, pentru că meşterii de pe vremuri au îmbătrânit şi nu mai lucrează.

Pe lângă afacerea respectivă, cei doi soți, care au împreună trei copii, se ocupă și cu legumicultura. Ei au în prezent cinci sere agricole în care produc legume sută la sută naturale.

„Din străinătate, din nou acasă. Vasile şi Ioana Serețan, din Mureșenii Bârgăului, reînvie meşteşugul cojocăritului şi readuc legumele din ograda bunicilor pe mesele noastre. Azi am avut bucuria de a participa la inaugurarea atelierului meșteșugăresc de pe Valea Bârgăului. Cu asemenea familii frumoase tradiţiile noastre, gustul de acasă şi ţara mai au o şansă”, a specificat într-un articol și publicația Răsunetul.

Foto articol: pagina Facebook Vasile Serețean.