sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


S-au întors din Germania și au întemeiat o gospodărie țărănească. „Cel mai bine trăiești ceea ce ești în țara ta”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate - marți, 16 noiembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Willy şi Lavinia Schuster au plecat în Germania în anul 1995, asemenea tuturor celor porniţi în exod din România imediat după căderea comunismului. După trei ani erau însă înapoi acasă, lecuiţi de ce înseamnă viaţa într-o ţară a Uniunii Europene. Au realizat că România are un potențial uriaș, că are ceva ce alte țări au pierdut definitiv, o civilizație autentică.

S-au stabilit la Moşna, veche aşezare din apropierea Mediaşului şi locul de baştină al părinţilor Laviniei, unde au cumpărat o casă cu vreo două hectare şi jumătate de curte şi grădină, pe care au dat 21.000 de mărci germane. Au refăcut-o, au ridicat o şură, un grajd şi un hambar, şi-au cumpărat două vaci şi un cal şi s-au început să facă agricultură, punând pe picioare una dintre primele gospodării ecologice din România.

Sursa foto: Pagina Facebook Bio-Moșna

Povestea lor, a oamenilor care au crezut mai mult în România decât în mirajul Occidentului, ne este prezentată într-un reportaj semnat TRINITAS. 

„Toată ziua muncesc și nu-i ușor – a spus Lavinia – dar e foarte împlinitor. Împlinirea nu poate fi retribuită în bani.”

Grupuri de turiști străini vizitează în prezent gospodăria româncei noastre care le pune la dispoziție hrană sută la sută produsă ecologic, așa cum făceau pe vremuri bunicii noștri. O adevărată fermă agricolă, pe care Lavinia Schuster, împreună cu soțul ei care a decedat între timp, au numit-o Gospodăria Țărănească Bio Moșna.

Sursa foto: Pagina Facebook Bio-Moșna

„Cred că cel mai bine trăiești ceea ce ești în țara ta”, a spus Lavinia Schuster după ce a recomandat românilor din diaspora să se întoarcă în țară, cu „curaj și perseverență”.