miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Doi soți români au deschis un magazin românesc în centrul unei localități din Franța

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 4 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Cătălina și Ștefan Sburlan, un cuplu de români stabiliți în Franța, au deschis un magazin alimentar denumit „Chez trois freres” (La trei frați) în centrul localității Pamproux din departamentul Deux-Sevres (Nouvelle-Aquitaine). Cătălina a destăinuit recent povestea lor publicației La Nouvelle Republique.

După cum au recunoscut jurnaliștii francezi, centrul comunei Pamproux a devenit brusc mai animat odată cu deschiderea, de la jumătatea lunii februarie, a noului magazin alimentar românesc denumit „La trei frați”, administrat de cei doi tineri români.

Cătălina și Ștefan Sburlan. Foto: lanouvellerepublique.fr

Tânăra antreprenoare a dezvăluit că se află în Franța din anul 2018. A studiat la o universitate din România și a învățat limba franceză, apoi a venit în Deux-Sevres cu soțul și copilul lor care avea atunci doar șapte luni, deoarece părinții și socrii ei locuiau în Saint-Maixent Ais (departamentul Sarthe).

„Iubeam deja țara și limba, a fost o oportunitate care mi-a zâmbit! Mă adaptez foarte repede la noutate și îmi place să comunic”, a mărturisit ea.

Cătălina a povestit cum au locuit inițial în localitatea La Mothe-Saint-Heray (Deux-Sevres), unde împreună cu soțul său a lucrat la abatorul Sainte-Eanne pe linia de sacrificare.

„Începuturile au fost dificile, dar în jurul nostru, oamenii m-au încurajat să merg mai departe și să-mi depășesc limitele. Așa am început afacerea noastră”, și-a amintit ea.

Tânăra noastră conațională a mai explicat că bona care avea grijă de copilul său locuia în Pamproux, o localitate ce li s-a părut frumoasă, liniștită, astfel încât în urmă cu trei ani au găsit aici o casă.

„Avem trei copii, unul de cinci ani, altul de doi ani și jumătate și cel mic de un an și două luni. Ultimii doi s-au născut aici. Școala este în apropiere, este convenabil”, a precizat Cătălina.

Ea a recunoscut că i-a plăcut foarte mult Pamproux pentru a înființa o afacere, iar asta i-a motivat decizia finală. În plus, ea făcuse un studiu înainte de începerea afacerii și aflase că în apropiere locuiesc aproximativ 500 de români, ceea ce a însemnat un avantaj considerabil în ceea ce privește clientela magazinului său.

Cătălina a precizat că bucătăria lor este foarte specifică. Magazinul său comercializează diverse specialități, de la cozonac, brioșe cu smântână proaspătă, croissant umplut cu cremă „7 days”, covrigei brezel, până la varză murată în saramură, cabanos, cârnați uscați afumați sau palincă, țuică de prune, etc.

Având adresa 10 Place du President-Mendes-France în Pamproux, magazinul „Chez trois freres” este deschis de marți până vineri între orele 11:00 și 19:00, sâmbătă între orele 10:00 și 19:00 și duminică între orele 10:00 și 14:00.