sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Două țări nu vor permite românilor organizarea de secții de votare la alegerile parlamentare din decembrie

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - joi, 1 octombrie 2020

În ședința guvernului de astăzi, Ministrul Afacerilor de Externe, Bogdan Aurescu, a comunicat țările care au răspuns până la acest moment la cererea ambasadelor României de a fi organizate secții de votare pe teritoriul lor, în contextul alegerilor pentru Parlamentul României, din 5-6 decembrie 2020. Două dintre aceste țări, Malta și Nigeria, au răspuns negativ, românii rezidenți în aceste state vor putea opta să voteze doar prin corespondență.

„Încă din luna iunie a acestui an, misiunile diplomatice ale României din străinătate au fost instructate să contacteze autoritățile străine competente din țările de reședință pentru a evalua care sunt posibilitățile reale și concrete de organizare de secții de votare pe teritoriul acestor state și pentru a se informa cu privire la măsurile de igienă și protecție sanitară care trebuie respectate pe parcursul procesului de votare”, a precizat Ministrul Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a comunicat că Malta și Nigeria nu sunt de acord cu organizarea de secții de votare pe teritoriul lor

„Avem deja răspunsuri de la foarte multe state. Până în acest moment sunt doar două țări, Malta și Nigeria care au comunicat oficial, în scris, că nu se vor putea organiza secții de votare pe teritoriul lor. În rest, există acorduri de principiu sau preliminare din partea unor state cum ar fi Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Republica Moldova, Olanda, Marea Britanie, Spania, Statele Unite, Ungaria, Turcia și altele, care au confirmat cu luarea în considerare a evoluției situației epidemiologice, urmând ca detaliile finale privind organizarea alegerilor cu respectarea strictă a regulilor de protecție și siguranță sanitară să fie stabilite ulterior”, a informat ministrul de Externe.

Există țări care admit organizarea de secții de votare doar la sediile misiunilor diplomatice (ambasada și consulate) una dintre acestea ar fi Canada, a mai specificat Ministrul Bogdan Aurescu.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că a fost înființat Grupul de Pregătire a Votului în Diaspora și a cerut Ministrului Afacerilor de Externe, Bogdan Aurescu, un plan de comunicare pentru românii din străinătate.

Imagine din ședința guvernului de astăzi, 1 octombrie

Recomandarea pe care Ministerul Afacerilor Externe (MAE) o adresează cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din decembrie.

„Din păcate, nimeni nu poate, la acest moment, să furnizeze previziuni clare despre cum va evolua pandemia şi ce măsuri urmează să fie adoptate de alte state, uneori cu aplicare imediată. De aceea, luând în considerare riscurile sanitare şi obstacolele practice care decurg din măsurile adoptate de diverse ţări, recomandarea pe care MAE o adresează cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este să opteze pentru votul prin corespondenţă. Este o modalitate sigură şi simplă şi care permite exercitarea în condiţii de siguranţă sanitară a acestui drept constituţional, în contextul special generat de pandemie”, au precizat reprezentanţi ai ministerului de Externe.