duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


Două tinere românce sunt în topul geniilor mondiale cu vârsta sub 35 de ani

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - luni, 19 august 2019 Etichete: , , , , , , , ,

Raluca Ada Popa și Mariana Popescu sunt două românce care au ajuns în topul geniilor mondiale sub 35 de ani, realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) și dedicat tinerilor inovatori ai tehnologiei „under 35”.

MIT, una dintre cele mai prestigioase universități din lume, a recunoscut inovația Marianei Popescu în dezvoltarea structurilor cu amprente ecologice minime, construite în timp record și la costuri reduse. Mariana Popescu are 32 de ani, este arhitect și a dezvoltat un proces de construcție prin care fibrele textile sunt transformate în tipare sau matrițe complexe utilizate la ridicarea clădirilor din beton.

„Dacă vrei cu adevărat să realizezi structuri bune utilizând mai puțin material, ajungi la geometrii complicate care prezintă curburi duble sau alte caracteristici dificil de integrat”, a declarat Mariana Popescu, citată de MIT Technology Review.

Raluca Ada Popa de la Universitatea Berkeley din California a dezvoltat o metodă de a proteja datele chiar dacă hackerii au pătruns în sistemul informatic. Ea a găsit răspunsul pentru una dintre cele mai mari provocări din domeniul securității cibernetice: asigurarea sistemelor de date computerizate fără necesitatea firewall-urilor care să țină hackerii la distanță

Raluca Ada Popa susține că tehnicile ei permit sistemelor informatice să funcționeze ca și cum „ar fi fost legate de ochi”. Acestea sunt capabile să lucreze cu datele fără a le „vedea” efectiv, ceea ce deschide câmpul de securitate cibernetică pentru o serie de noi aplicații

Românca a dezvoltat și un alt sistem, numit Helen, care oferă spitalelor oportunitatea de a partaja și de a agrega istoricul medical al pacienților fără compromiterea confidențialității.

Raluca Ada Popa și Mariana Popescu . Foto: technologyreview.com