joi, 5 decembrie 2024
Informația fără granițe


Dramatica poveste a unei tinere românce dusă în Spania de iubit și obligată să se prostitueze. „M-a amenințat și m-a bătut foarte tare”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 12 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

- Conținut sponsorizat -

Ana, o româncă în vârstă de 23 de ani, povestește pentru LA RAZÓN cum dintr-o tânără obișnuită care s-a îndrăgostit de un băiat în România, a ajuns una dintre numeroasele prostituate ce „fac trotuarul” pe Calle Montera, una dintre străzile cunoscute pentru acest gen de servicii în capitala Spaniei, Madrid.

De la extaz la agonie

- Continuarea după publicitate -

„Mă numesc Ana, sunt din România și am 23 de ani. Sunt în Spania pentru că am fost obligată să mă prostituez”. Astfel a început să povestească o tânără româncă, a cărei singură vină a fost faptul că s-a îndrăgostit de un bărbat, despre coșmarul prin care a trecut.

Însă dragostea ei a trecut „de la extaz la agonie” într-un timp foarte scurt. „Acest băiat m-a amenințat și m-a bătut foarte tare, obligându-mă să mă prostituez. Aducea bărbați în casă să fac sex cu ei, chiar dacă eu nu voiam”, a mărturisit Ana.

Această situație a durat câteva luni, apoi „iubitul” ei a trimis-o în Spania. „Am ajuns în Ciudad Real, unde mă aștepta o româncă. M-a dus acasă la ea, unde locuia o altă româncă și fiica ei de 6 ani”, și-a continuat Ana povestea.

- Continuarea după publicitate -

În această casă a fost constrânsă să se prostitueze și au amenințat-o că va avea de suferit dacă merge la poliție. „Au spus că nu li se va întâmpla nimic pentru că aveau o familie importantă în România și mulți prieteni proxeneți care îmi puteau face mult rău”, a explicat tânăra noastră conațională.

Singură și fără resurse, deoarece banii câștigați trebuiau trimiși în România pentru „iubitul” care a trimis-o în Spania, Ana părea că nu va putea scăpa vreodată din acest cerc vicios.

După o lună petrecută în casa respectivă, „m-au obligat să călătoresc la Madrid, amenințându-mă cu moartea, și odată ajunsă aici, mă aștepta din nou o femeie de origine română care m-a dus într-un apartament în care locuia o altă româncă.

„În această casă mi-au spus că trebuie să lucrez pe strada Montera și că două fete mă vor urmări tot timpul”, a explicat Ana. Banii pe care i-a câștigat în acea perioadă au fost împărțiți între femeia din apartamentul în care locuia și acel „iubit” care devenise proxenetul ei de la distanță.

Legea securității cetățenilor îngreunează controalele

- Continuarea după publicitate -

Potrivit jurnalistului LA RAZÓN, povestea Anei este tipică scenariilor care pot fi anticipate atunci când vine vorba despre prostituția de pe Calle Montera. Dar astfel de locuri sunt mult mai multe în Madrid, de la Colonia Marconi, unde nouă din zece clienți sunt amendați, Parque del Oeste sau Casa de Campo, până la cluburile de șosea sau, mai nou, case și apartamente private.

De fapt, de la intrarea în vigoare a Legii securității cetățenilor și cu atât mai mult odată cu pandemia de Covid-19, aceste spații private au devenit acum cele mai prolifice locuri pentru exercitarea exploatării sexuale a tinerelor precum Ana în orașele mari ca Madrid.

Sunt spații în care intimitatea permite un control mai redus din partea autorităților publice și private asupra condițiilor fizice și psihologice ale acestor femei și le permite, de asemenea, să le fie păstrat anonimatul, ceea ce facilitează exploatarea lor indiferent de naționalitate.

Originea prostituatelor poate fi latino-americană, spaniolă, africană, asiatică, europeană, iar cifrele recente nu mint: potrivit Asociației pentru Prevenirea, Reintegrarea și Îngrijirea Femeilor Prostituate (APRAMP), peste 90% dintre femeile care practică prostituția sunt victime ale traficului sau exploatării sexuale.

- Continuarea după publicitate -

Vărsta medie a prostituatelor este în scădere

Potrivit acelorași cifre îngrijorătoare care au constatat o creștere a numărului de prostituate sub vârsta de 25 de ani, Rocio Mora, directorul APRAMP, a declarat pentru LA RAZÓN: „Nu există niciun profil al unei femei care să poată fi victima traficului sau prostituată. De fapt, dacă încercăm să facem un profil, îi lăsăm pe mulți afară și eliminăm faptul că oricare dintre noi, într-o situație de vulnerabilitate extremă, poate ajunge într-o astfel de situație”.

Un exemplu în acest sens a fost pandemia, moment în care cifrele au crescut semnificativ. „Au fost închise granițele, populația a fost închisă, dar totul a continuat în industria prostituției. Cererea era încă activă”, a precizat Mora.

Un alt fapt îngrijorător subliniat de directorul asociației a fost că prostituatele devin tot mai tinere: „multe dintre femeile ajutate de APRAMP nu depășesc 25 de ani”. În ceea ce privește originea, „sunt de toate”. În realitate, singurul lucru care le unește este că majoritatea s-au aflat într-o situație de vulnerabilitate, cum ar fi cazul unui conflict armat în țara lor de origine sau instabilitatea economică.

- Continuarea după publicitate -

„Adevărul este că orice situație de sărăcie poate duce o femeie în plasele rețelelor de traficanți”, a recunoscut Mora. În acest moment, sprijinite de APRAMP, la Madrid există femei din Columbia, Venezuela, Paraguay și România. De asemenea, din Spania.

Privind doar datele privind prostituatele din Paraguay, APRAMP a salvat și a ajutat 84 de paraguayence din Madrid și a identificat un total de 320 într-o perioadă de un an. Numai între anii 2014 și 2017, nu mai puțin de 900 de femei și fete din Paraguay au fost identificate că practică prostituția în Madrid.

Povestea Anei are final fericit, dar…

Totuși, în cazuri precum cel al Anei, „posibilitatea de a trece frontiera pe cale terestră face mult mai facilă aducerea femeilor în Madrid pentru rețelele de trafic de persoane, iar transferul și exploatarea lor sunt mult mai ușoare și trec neobservate”, a explicat Mora.

A devenit clar că aceste rețele „caută invizibilitate în tot ceea ce fac, pentru a putea continua să circule liber și să profite la maximum de o materie primă ușoară și vulnerabilă, astfel încât este necesar ca cetățenii să realizeze despre ce este vorba, ca noi să fim conștienți”, după cum a precizat Mora.

În această situație s-a aflat Ana, timp de aproape două luni, pe strada Montera. Dar, într-o zi, ea nu a mai suportat și s-a dus la poliție unde i-a denunțat pe cei care o exploatau. Din acel moment, situația ei s-a schimbat complet.

- Continuarea după publicitate -

„M-au pus în contact cu APRAMP, iar acum sunt foarte bine și fericită, sunt în străinătate de aproape patru luni, studiez limba spaniolă și merg la cursuri de informatică și de cusut, să mă specializez ca să-mi pot găsi un job”, a explicat conaționala noastră.

Un astfel de final fericit, însă, nu este același pentru multe dintre victimele exploatării sexuale, el poate fi realizat doar prin colaborarea dintre organismele publice și asociațiile și inițiativele private.

Implicarea ministerului sănătății

În acest sens, ministrul Sănătății din Spania, Enrique Ruiz Escudero, a semnat la sfârșitul lunii septembrie  un acord cu APRAMP cu scopul de a dezvolta un program de sprijin la resursele de sănătate ale asistenței medicale primare pentru femeile care practică prostituția.

Astfel, Comunitatea Madrid facilitează mediatorilor APRAMP – care de multe ori sunt chiar ei supraviețuitori ai traficului de persoane – să ofere informații, asistență și mediere interculturală acestor femei în timpul accesului lor la resursele de sănătate.

Toate acestea „pentru a sprijini, a evita bariere precum limba sau cunoașterea sistemului de sănătate care permit stabilirea unei comunicări adecvate între profesioniștii din domeniul sănătății și femeile aflate în situație de prostituție”, după cum a precizat guvernul regional.

Subliniind faptul că este nevoie și de cucerirea altor zone pentru a oferi acestor femei educația juridică, psihologică și socială de care au nevoie, Mora a adăugat: „Este foarte necesar să construim punți și cu administrația publică. Ceea ce încercăm să facem este să semnalăm tot ceea ce vedem către administrație, astfel încât, încetul cu încetul, acestea să fie recunoscute și garantate”.

„Vorbim de oameni care se află într-o situație de vulnerabilitate extremă și care, în multe cazuri, au o datorie de plătit, deci nu au resurse economice pentru a trăi independent”, a explicat Mora, subliniind că „dezinformarea joacă aici un rol foarte important”.

Din acest motiv, cei de la APRAMP încearcă să „servească drept punte” atunci când se accesează locurile în care se practică prostituția, fie pe stradă, în apartamente sau în cluburi.

„Trebuie să știe ce drepturi au, fie la nivel de sănătate, fie la nivel legal. Dacă este necesar, facilităm trimiterea acestora către punctele de primire pe care le-am înființat în Comunitatea Madrid”, a spus Mora adăugând că, suplimentar, li se vor oferi „informații aprofundate despre situația lor administrativă”.

Un exemplu de succes

Pentru directorul APRAMP, un exemplu clar de succes a fost momentul în care coridoarele umanitare au început să se deschidă, imediat după izbucnirea războiului din Ucraina.

„La acea vreme mass-media și societatea în general s-au descurcat foarte bine pentru că, deși eram cu toții alarmați de ceea ce se întâmplă și subliniam că este necesar să acționăm rapid, s-a ținut cont și de faptul că totul trebuie să fie ordonat, pentru că tocmai haosul generat de acest tip de situație este locul în care acționează mafioții”, a explicat Mora.

„Cu această ocazie am putut vedea cum a dat roade prevenția. La Madrid, chiar acum, în APRAMP am detectat orice femeie ucraineană care a fost tratată pentru exploatare sexuală sau, mai degrabă, cazurile pe care le-am văzut și care ar putea reprezenta un risc pe care l-am putut detecta rapid și am reușit să le protejăm și nimeni nu se află într-o situație de exploatare în acest moment”, a conchis directorul APRAMP.