marți, 23 aprilie 2024
Informația fără granițe


Duminica Floriilor, sărbătorită de credincioșii romano-catolici

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - duminică, 5 aprilie 2020 Etichete: , , , , ,

Creștinii romano-catolici din toată lumea sărbătoresc astăzi, 5 aprilie 2020, Duminica Floriilor. Această zi mai este denumită Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

La Vatican, Papa Francisc va sărbători Liturghia la ora 11:00. Sfânta Liturghie și rugăciunea Angelus vor fi transmise în direct de televiziunile din întreaga lume, online și pe toate rețelele de socializare, pentru a permite tuturor credincioșilor creștini să se alăture rugăciunii Papei.

Anul acesta, în condiţiile restricţiilor impuse de declararea stării de urgenţă, toate celebrările oficiate în biserici de preoţi vor fi transmise online.

Motivul pentru care duminica dinaintea Paștelui se numește duminica Floriilor este acela că Iisus Hristos a fost întâmpinat, la intrarea în Ierusalim, cu flori și ramuri de finic, palmier și măslin. Această săptămână este atât pentru ortodocși cât și pentru creștinii catolici, cea mai importantă din întregul an liturgic. În decursul acestei săptămâni, „a patimilor”, s-au împlinit cele trei puncte de reper fundamentale pentru religia creștină: pătimirea, moartea şi învierea Domnului Isus Cristos.

La începutul Liturghiei se sfinţesc ramurile, apoi se merge în procesiune pentru a se retrăi tocmai acele clipe în care Isus Hristos a fost primit în Ierusalim cu slavă şi cinste. Mulţimile, cu ramuri de măslini în mâini, îl întâmpinau pe Cristos strigând: „Osana! Fiul lui David! Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului! Osana în înaltul cerului!” (Matei 21,9).

În duminica Floriilor, credincioșii catolici obișnuiesc, de asemenea, să organizeze diverse întâlniri cu tinerii. Explicația constă în faptul că – de Florii – în fiecare an, se sărbătoreşte Ziua Tineretului. Această zi a fost iniţiată de Papa Ioan Paul al II-lea.

Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii: intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

DISTRIBUIE