joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Durerea sfâșietoare a unei românce din UK care și-a văzut cei doi copii murind după ce casa le-a fost incendiată

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 14 aprilie 2022 Etichete: , , ,

Desire Busuioc, o fetiță de numai trei anișori și frățiorul ei Louis, de cinci anișori, au decedat într-un mod tragic după ce au rămași blocați înăuntrul locuinței împreună cu mama lor, Lorena, în vârstă de 23 de ani, în timp ce un incendiu devastator a cuprins vineri, 8 aprilie, casa unde familia de români locuia, în orașul englez Preston (Lancashire).

Soții Busuioc și cei doi copii ai lor. Foto: www.thescottishsun.co.uk/Facebook

Cei doi copii, informează publicația britanică The Sun, au fost văzuți la fereastra casei alături de mama lor care plângea, în timp ce focul le cuprindea casa. Un fum negru și dens s-a format în camera de la etaj, în timp ce vecinii strigau femeii panicate: „dă drumul copiilor, dă drumul copiilor!” și făceau gesturi că îi vor prinde.

Dar, de teamă să nu rănească copiii, Lorena a încercat să caute o altă cale de scăpare. Printre salvatori s-a numărat și un comerciant din apropiere, Malesh Nayli, în vârstă de 55 de ani, care a descris încercările dramatice de a salva familia.

Împreună cu alți trei clienți, Nayli a fugit imediat din magazinul său, după ce un băiat de 13 ani le-a spus că are loc un incendiu în apropiere și se auzea țipete dintr-o casă aflată la o aruncătură de băț.

Malesh a spus: „Am alergat drept acolo și am văzut-o imediat pe Lorena la fereastră cu ambii copii.

„Cred că o ținea în brațe pe cea mică și plângea, cu fața neagră de la fum.

„Fumul negru și gros ieșea pe fereastră, era atât de rău.

„Am țipat „dă drumul la copii!” Le puteam vedea fețele mici uitându-se afară, dar totul a trecut într-o fracțiune de secundă.

„Prima noastră reacție a fost să lovim cu piciorul în ușa de la intrare, dar de îndată ce am făcut-o și am deschis ușa vestibulului, a fost un infern.

„Am fost imediat alungați înapoi afară. Lorena încă plângea la fereastră într-o stare teribilă.

„Iar atunci au sosit pompierii și Lorena era pe trotuar,” povestește Malesh.

Clădirea în care s-a petrecut tragedia. Foto: www.thescottishsun.co.uk/Dave Nelson

Lorena striga continuu: „copiii mei, trebuie să ajung la copiii mei!”

„Copiii erau încă în locuință. A fost o scenă de disperare pură, o poziție îngrozitoare în care se poate afla o mamă,” a mărturisit Malesh.

Acesta a spus că Lorena a lucrat o perioadă în magazinul său și că l-a sunat pe partenerul ei Lucian cât de repede a putut, iar acesta a venit într-un suflet la fața locului.

El a spus că lucrătorii de la ambulanță au încercat să resusciteze copiii, înainte ca aceștia să fie transportați de urgență la spital.

El a adăugat: „Mai târziu am auzit că Louis se afla într-o secție cu mama lui, în timp ce fetița a fost dusă împreună cu tatăl ei la alt spital din Manchester sau Liverpool.

„Este o tragedie. Făceau parte dintr-o familie minunată.”

Anthony Richardson, un alt vecin al familiei Busuioc, a povestit: „Femeia era pe pervazul ferestrei și striga după ajutor.

„Nimeni nu ar fi putut intra în casă cu cantitatea aceea de foc și fum dinăuntru și oricum nu avea cum să ajungă acolo sus.

„I-am spus femeii că trebuie să sară și că o voi prinde, dar ea a continuat să refuze, dorind ca cineva să meargă acolo să o ajute să-și ia copiii.”

„Până la acea etapă, fereastra crăpase în partea superioară și era gata să fie aruncată în aer în orice secundă.

„Mi-am ridicat brațele și am strigat: „trebuie să sari acum. Din fericire, a făcut-o,” a precizat Anthony.

În timp ce Anthony o ținea pe femeie, care încerca obsesiv să se întoarcă la copiii ei, fereastra a cedat și flăcările au răbufnit în exterior.

Medicii au făcut tot posibilul pentru a salva copiii, dar intervenția medicală a fost retrasă marți, 12 aprilie. Din păcate, cei doi micuți au decedat.

Mama lor, Lorena, a fost și ea prinsă în interiorul casei cuprinse de flăcări și a suferit răni care nu i-au pus viața în pericol.

Vecinii Hayden Wolstencroft și Demi-Lee Carroll, ambii în vârstă de 17 ani, precum și prietenul lor Gordon, au descris cum au intrat în casă în încercarea de a-i salva.

Demi-Lee a spus: „Eram în stradă încercând să o fac pe mămică să arunce copiii la mine. A încercat, dar nu a reușit. Atunci a sărit ea însăși afară.”

Martorii au spus că ambii copii au fost acoperiți de funingine și fum în timp ce au fost transportați din clădirea incendiată de către pompieri.

De asemenea, se spune că tatăl a ajuns acasă exact când copiilor săi li se făcea resuscitarea în stradă.

Demi-Lee a mărturisit: „Urla pentru copiii săi. Emoția din vocea lui a fost pur și simplu sfâșietoare. A fost cel mai îngrozitor lucru pe care l-am văzut.”

Nikki, în vârstă de 33 de ani, a fost unul dintre primii martori care au ajuns la fața locului și a învelit-o pe mama înnebunită de durere în pături.

Ea a spus: „Ea a fost conștientă pe tot parcursul și a țipat continuu: „copiii mei, copiii mei”.

Nikki a adăugat: „Știind că cei mici au murit, m-a dat peste cap cu adevărat.

Copiii decedați în incendiu. Foto: www.thescottishsun.co.uk/Facebook

„Îmi amintesc neîncetat ceea ce am văzut în acea zi cu fumul care se revărsa din spatele casei. Soțul a sosit în timp ce eu eram afară și era într-o stare de vădită agitație.

„Țipa și urla, dar multe erau într-o limbă străină, așa că nu știu ce spunea. Atunci l-am auzit strigând după soția sa, evident, credea că ea era încă înăuntru. A trebuit să-l calmez și să-i spun că era pe trotuar.

„I-au dus de urgență pe copii la spital și aproximativ douăzeci de minute mai târziu au luat-o pe mamă într-un scaun cu rotile. Pur și simplu, nu mai avea putere decât să plângă,” a povestit Nikki.

Flori și jucării ca omagiu pentru cei doi copii români morți. Foto: www.thescottishsun.co.uk/PA

Inspectorul șef detectiv Rach Higson, din cadrul echipei majore de investigații a poliției din Lancashire, a declarat miercuri, 13 aprilie: „Acest incident tragic, din păcate, a dus la pierderea vieții a doi copii.

„Gândurile mele, în primul rând, sunt alături de părinți în acest moment. Anchetele noastre cu privire la cauza incendiului continuă.”

Un bărbat în vârstă de 24 de ani a fost arestat sub suspiciunea de incendiere, cu intenția de a pune viața în pericol. Ulterior, acesta a fost eliberat pe cauțiune fără alte măsuri.