miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


„El Paletas”, spaniolul care a împușcat în cap un tată român, condamnat la 22 de ani de închisoare

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 22 iulie 2020 Etichete: , , , , , ,

José Torres, în vârstă de 29 de ani și cunoscut în Spania sub numele de „El Paletas”, a fost condamnat, luni, la 22 de ani de închisoare pentru moartea unui bărbat român pe care l-a ucis cu o împușcătură în cap în noapte de 31 decembrie 2017. Crima a avut loc în orașul Alguazas din regiunea Murcia.

„Nu am vrut să ucid pe nimeni, doar să-i sperii și să mă apăr. Românii au vrut să-mi violeze fiica”, a declarat bărbatul spaniol, după crimă, în fața jurnaliștilor.

Valerică Giurgiuveanu, un român în vârstă de 49 de ani la acea vreme, care locuia împreună cu soția și copiii lor în orașul menționat mai sus, a luat cina în ultima zi a anului 2017, a mâncat niște struguri, apoi s-a dus la culcare, făcându-și planuri pentru anul care urma să înceapă. Pentru conaționalul nostru, însă, ultima zi din anul 2017 a fost și ultima zi din viața lui, deoarece a fost împușcat mortal de către „El Paletas”.

José Torres, alias „El Paletas”. Foto: La Verdad

Potrivit anchetatorilor, bărbatul spaniol avusese o discuție aprinsă cu câteva ore înainte cu fiul lui Valerică, o dispută provocată de un incident rutier. Mai exact, Torres îl acuza pe tânărul român că a vrut să o calce cu mașina pe fiica spaniolului, în vârstă de 6 ani.

La fața locului au intervenit apoi forțele de ordine și, aparent, spiritele s-au calmat, iar fiecare și-a văzut de drumul său. Dar la câteva ore după aceea, Torres s-a prezentat înarmat cu un pistol la locuința conaționalilor noștri și, în urma altor discuții aprinse, bărbatul spaniol l-a împușcat pe Valerică, tatăl tânărului cu care se certase inițial.

„Ce vrei, să-mi ucizi copiii?”, a strigat Valerică la bărbatul spaniol când l-a văzut cu arma în mână, încercând astfel să medieze conflictul, conform celor declarate de soția bărbatului român. Criminalul afirma, în schimb, că încerca doar să se apere împotriva unor focuri de armă care erau trase spre el de la fereastra la care se afla Valerică. Garda Civilă exclude însă existența unei arme de foc în locuința românilor noștri.

„Am știut că este el, pentru că i-am auzit vocea spunând «te omor, te omor» înainte de a trage focurile de armă”, a declarat M.G., soția lui Valerică, în fața ofițerilor de la Garda Civilă. Ea a spus, de asemenea, că Torres nu a fost singur în acea seară, așa cum a susținut el în declarațiile sale, ci a fost „însoțit de doi bărbați”. Anchetatorii caută în continuare acești doi presupuși complici ai lui „El Paletas”, așadar nu sunt excluse noi arestări în acest caz, scrie ziarul spaniol La Verdad.

Torres a tras mai întâi un foc de armă fără să rănească pe cineva, dar după ce a tras al doilea foc de armă, Valerică Giurgiuveanu s-a prăbușit lângă fereastra sa, sub privirea îngrozită a soției sale care, împreună cu copiii, l-au dus apoi în afara clădirii, în așteptarea ambulanței. „Dar soțul meu era deja mort”, le-a mai spus femeia româncă anchetatorilor.

M.G. a declarat totodată că fiul său, L.P.G., cu care „El Paletas” se certase înainte de această tragedie, „era foarte nervos din cauza a ceea ce s-a întâmplat”, iar discuția care a avut loc la locuința familiei de români s-a desfășurat „pe un ton foarte ridicat”. În versiunea sa a evenimentelor, femeia româncă a recunoscut, de asemenea, că fiul ei a luat un cuțit din casă pentru a-l ataca pe Torres, gest confirmat și de bărbatul spaniol care spunea că tânărul român l-a amenințat și a încercat să-l rănească folosindu-se de cuțit și a reușit chiar să-l zgârie ușor.

Pe de altă parte, Torres se pare că se afla sub influența alcoolului și a drogurilor în acea noapte, fapt confirmat chiar de el însuși, care a declarat că a consumat o cantitate considerabilă de Whiskey și de cocaină.

Sentința, care a fost emisă de tribunalul din Murcia luni, 20 iulie, îl condamnă pe José Torres la 22 de ani de închisoare și stabilește, în plus, o despăgubire în valoare de 112.000 de euro pentru văduva româncă și 130.000 pentru cei doi copii ai lui Valerică. Această sentință a fost emisă de judecători după ce juriul popular l-a declarat pe Torres, marți, 14 iulie, vinovat pentru omucidere și deținere ilegală de arme.