vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Elev român admis la o universitate din Marea Britanie: „Probabil nu mă mai întorc în România”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Evenimente Știri - luni, 17 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , ,

România continuă să fie o ţară de emigrare, fenomen tot mai des întâlnit în rândul tinerilor din țara noastră care aleg să învețe și să-și dezvolte o carieră în străinătate. Un exemplu este cel al unui elev din Iaşi care a fost admis la Facultatea de Drept din Glasgow. Într-un articol pentru Adevărul acesta a declarat: „Probabil nu mă voi întoarce după studii, pentru că sunt ţări diferite, materii diferite, e diferit Dreptul.”

Radu Ciobanu are o poveste de viaţă impresionantă. În clasa a treia a fost diagnosticat cu cancer la ganglionii limfatici, o formă care afectează grav sistemul imunitar. Acel an aproape nu a existat pentru el din punct de vedere al învăţământului, a făcut ore online, dar toate acestea l-au făcut mai puternic şi astfel a decis să fie voluntar la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, încercând să întoarcă binele pe care l-a primit şi el, atâta timp cât a fost bolnav.

În clasa a zecea a decis să se transfere la un liceu internațional, cu predare în limba engleză și să dea bacalaureatul internațional, pentru a avea mai multe șanse ca apoi să poată studia în străinătate: „A fost o decizie luată la comun cu părinţii mei şi sper să fi fost decizia corectă. M-am mai gândit la Olanda şi Franţa, unde este mama mea, dar UK e o ţară şi cu renume educaţional, plus că limba engleză o stăpânesc destul de bine”, spus Radu Ciobanu.

Băiatul și-a depus dosar la trei facultăţi din străinătate: „De la una am primit răspuns pozitiv, la una negativ, iar de la cealaltă încă aştept răspuns. Cred că voi alege Glasgow, la Drept. Am primit bursă şi mă ajută mult în condiţiile Brexit-ului. Nu am nicio facultate din România la opţiuni. Cât timp pot studia în străinătate, nu prea îmi doresc să o fac aici”, a precizat elevul ieşean.

Părinții săi sunt medici și îl susțin în tot ceea ce își dorește: „Alegerea a fost grea între Drept şi Medicină. Pentru că noi suntem medici amândoi, ar fi fost mai simplu să facă Medicină. Dar medicina este mai mult decât o simplă profesie. Nu poţi să o faci decât dacă chiar simţi asta. Alegerea a fost una bună”, a spus tatăl băiatului.

Tânărul român a își dorește ca în viitorul apropiat să devină un avocat de succes, dar crede că nu se va întoarce să profeseze în România: „Probabil nu mă voi întoarce după studii, pentru că sunt ţări diferite (România și Marea Britanie, n.r.), materii diferite, e diferit Dreptul”, a precizat Radu Ciobanu.

Peste 420.000 de copii și tineri cu vârsta între 0 și 24 de ani au plecat din România în perioada anilor 2015-2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Anul cu cele mai multe persoane care au decis să părăsească România a fost 2018. Atunci au fost înregistrate peste 78.000 de plecări din categoria de vârstă amintită anterior. Fenomenul de emigrare constituie, după natalitatea scăzută, cea de a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării.

DISTRIBUIE