joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Emma Răducanu, campioană la US Open 2021. „Fata cu zâmbet fermecător”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Evenimente În evidență Știri - duminică, 12 septembrie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Emma Răducanu, sportivă britanică de origine română, a câştigat sâmbătă, 11 septembrie, US Open la doar 18 ani și este prima sportivă din istorie care câştigă un grand slam venind din calificări. Ca urmare a performanţei de la US Open, britanica va urca pe locul 23 WTA, relatează News.ro.

Răducanu s-a impus în ultimul act cu scorul de 6-4, 6-3, într-o oră şi 51 de minute, în fața canadiencei Leylah Fernandez, 19 ani, locul 73 WTA.

Răducanu, sportivă cu tată român şi mamă chinezoaică, crescută de la doi ani în Anglia, nu a pierdut niciun set tot turneul.

Răducanu, cu mama din China și tată din România, născută în Canada și crescută în Marea Britanie, a câștigat US Open fără să piardă vreun set și a atins cea mai înaltă treaptă din tenisul mondial, iar zâmbetul și numele ei au devenit cunoscute în întreaga lume.

S-a născut pe 13 noiembrie 2002, în Toronto, Canada. Mama ei, Renee, este din Shenyang, China, iar tatăl ei, Ion Răducanu, este din România. Ambii au lucrat în domeniul financiar în Canada. Familia ei s-a mutat la Londra când ea avea doi ani, iar părinții au fost extrem de implicați în ascensiunea ei.

Întrebată dacă a vorbit cu părinții săi după meci, sportiva britanică cu origini românești a răspuns: „Am vorbit cu părinții după meci și au vrut să știe cum mă simt în aceste momente. Tatăl meu mi-a spus: ‘Ești mai bună decât tatăl tău a crezut.’ Tata e dificil de mulțumit, dar am reușit să fac asta azi.”

Emma Răducanu a devenit prima jucătoare din Marea Britanie câştigătoare a unui grand slam după Virginia Wade, în 1977, la Wimbledon. În plus, ea este prima sportivă din Era Open care câştigă un grand slam venind din calificări.

Câştigătoarea turneului va primi 2,5 milioane de dolari şi 2.000 de puncte WTA, iar finalista, 1,25 de milioane de dolari şi 1.300 de puncte WTA.