joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Români plecați la muncă în Italia și Spania, primeau ajutoare sociale în țară. 60 de persoane în atenția organelor de control

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - joi, 4 noiembrie 2021

Autorităţile din județul Mehedinţi au decis suspendarea ajutoarelor pentru handicap la nu mai puţin de 60 de persoane care primeau banii respectivi în mod ilegal, transmite agenția de presă Rador.

În urma unei anchete s-a stabilit că cei 60 de beneficiari erau de fapt plecaţi la muncă în Italia ori Spania.

Unii dintre acești benficiari primeau nu doar ajutor social, ci și indemnizație pentru însoțitor, ceea ce înseamnă că bugetul de stat era păgubit de două ori.

În toată ţara sunt acum 170.000 de persoane care beneficiază de ajutor de la stat. Primesc lunar între 142 de lei şi echivalentul unui salariu minim pe economie. Dar mulţi beneficiari sunt apţi de muncă, declara ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Anchetele efectuate de autorități în ultimele luni i-au vizat inclusiv pe românii plecaţi la muncă în străinătate, care nu mai au domiciliul în România, dar care beneficiază în continuare de diferite forme de sprijin.

„De cele mai multe ori, cei care au venitul minim garantat se încadrează şi pentru indemnizaţia pentru sprijinul familiei şi pentru sporurile şi beneficiile pe care statul le mai dă, încălzire sau alte situaţii de urgenţă. Ca atare, există exemple în care persoane care ar putea să muncească, ajung să beneficieze de mai multe astfel de avantaje”, a mai adăugat ministrul român.