vineri, 19 aprilie 2024
Informația fără granițe


Europa se închide progresiv pentru a opri efectele pandemiei de COVID-19, tot mai multe țări declară „lockdown”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Informații utile Prima pagină Știri - duminică, 1 noiembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Europa se închide progresiv pentru a opri efectele pandemiei de Covid din această toamnă. În Marea Britanie, care numără peste un milion de infecții, Boris Johnson a declarat blocarea totală. Franţa a intrat din nou într-un „lockdown” naţional pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron într-un discurs către naţiune.

Noile măsuri pe care le-a anunţat înseamnă că oamenii vor trebui să rămână în locuinţe cu excepţia achiziţionării de bunuri esenţiale, deplasărilor la medic sau orei zilnice de mişcare în aer liber. Oamenii vor avea nevoie de declaraţii pe proprie răspundere pentru a ieşi din locuinţe. Noul „lockdown” va fi valabil cel puţin până la 1 decembrie. Macron a precizat însă că dacă în două săptămâni situaţia sanitară se va îmbunătăţi atunci guvernul va evalua posibilitatea de a redeschide anumite magazine considerate neesenţiale.

Belgia revine la carantină și impune măsuri stricte în urma creșterii numărului de infecții cu coronavirus, a internărilor din spitale și a deceselor, a anunțat vineri premierul Alexander De Croo, în cadrul unei conferințe de presă.

Măsurile de carantină includ suspendarea tuturor afacerilor neesențiale, incluzând frizeriile, iar supermarketurile vor putea să comercializeze exclusiv produse esențiale.

„Ne întoarcem într-un blocaj strict, care are un singur scop: să ne asigurăm că sistemul nostru de sănătate nu se prăbușește”, a spus De Croo.

Austria a anunţat și ea o nouă izolare parţială, cu impunerea unor interdicţii de circulaţie şi închiderea restaurantelor, hotelurilor, instituţiilor culturale şi sportive, în încercarea de a opri al doilea val al pandemiei de COVID-19.

Portugalia revine la un blocaj parțial care va afecta 70% din populație. Anunțul a fost făcut de premierul Lisabonei, Antonio Costa, la finalul unui consiliu extraordinar de miniștri dedicat crizei sănătății. „A sosit momentul în care este necesar să se ia măsuri mai restrictive pentru a avea control asupra acestei pandemii”.

În Germania, o versiune ușoară a unui „lockdown” începe luni, 2 noiembrie, pentru că cifrele nu sunt încurajatoare: de fapt, există un record de 19.000 de cazuri noi, în ciuda prognozei Angelei Merkel, care în urmă cu o lună, a calculat un scenariu similar, dar până la Crăciun.

Pe tot continentul, creșterea spitalizărilor este indicele că cel de-al doilea val de Covid-19 lovește puternic în populație.

În cel puțin 14 țări, cazurile noi s-au dublat într-o săptămână. Cele mai afectate, comparativ cu numărul de locuitori, sunt Republica Cehă, România, Belgia și Polonia. Țările cu cea mai mare creștere înregistrată au fost Serbia, unde spitalizările au crescut cu 97%, Belgia (81%) și Austria (69%).

Italia, cu 64% este singura mare țară europeană, împreună cu Spania, care nu a închis aproape totul, scrie it.euronews.com.

Premierul italian Giuseppe Conte a convocat președinții Senatului, Elisabetta Casellati, și a Camerei Deputaților, Roberto Fico, pentru o dezbatere parlamentară în vederea unui nou decret pe care Guvernul intenționează să îl adopte luni seară. Conte a luat legătura și cu liderii opoziției, invitându-i să indice un reprezentant al forțelor politice respective pentru a stabili mâine o masă permanentă de discuții cu guvernul. Luni, 2 noiembrie, la ora 12.00, în Camera Deputaților se va ține o ședință de comunicare cu privire la situația de urgență provocată de pandemia de Covid-19.

DISTRIBUIE