sâmbătă, 20 aprilie 2024
Informația fără granițe


Familie de români din Germania rămasă pe drumuri după ce casa cumpărată recent s-a prăbușit la pământ

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 29 ianuarie 2022 Etichete: , , , ,

O familie de români (tată, mamă și un copil mic) stabilită recent în localitatea germană Breit, districtul Bernkastel-Wittlich din landul Renania-Palatinat, a avut un șoc uriaș în seara zilei de miercuri, 26 ianuarie, când s-a întors acasă și a constatat că mare parte din casa pe care abia o cumpărase era prăbușită la pământ.

Era în jurul orei 17:30, scrie site-ul german news-trier.de, când s-a auzit o bubuitură puternică pe strada principală din Breit. Surprinși, mai mulți mulți locuitori au ieșit afară din locuințele lor, să vadă ce s-a întâmplat. Vizavi de stația de pompieri din Breit se află o clădire rezidențială veche, cu un teren viran în proximitate, proprietate ce fusese cumpărată de curând de o familie de naționalitate română.

O anexă destul de spațioasă (hambar) era atașată de casă, în care încă mai erau depozitate diverse lucruri. Familia de români stătea în zona locuibilă a casei. Ei plănuiau să renoveze treptat totul, pentru a-și putea petrece viața în Germania.

Din păcate, miercuri seara s-a întâmplat nenorocirea și o mare parte a clădirii – peretele exterior al uriașei anexe – s-a prăbușit la pământ. Bucăți din resturile peretelui au zburat la câțiva metri distanță. Din fericire, familia nu era acasă în momentul prăbușirii.

La scurt timp după aceea, alarma sirenelor se putea auzi în localitate, precum și în satele din jur. Un contingent remarcabil de forțe de ajutor s-a mutat în centrul orașului Breit.

Operațiunea din micuța comunitate de numai 300 de locuitori din Breit a strâns peste 100 de persoane ale serviciilor de urgență, de la pompieri, THW (organizația germană de protecție civilă și în caz de dezastre a guvernului federal) și DRK (Crucea Roșie din Germania), toate forțele au fost dislocate la fața locului, pentru a securiza o clădire prăbușită pe jumătate.

În primul rând, zona a fost izolată pe o suprafață extinsă, în cazul unor eventuale alte prăbușiri. Se putea observa clar faptul că numeroase crăpături mari au apărut în zona locuibilă a casei.

Un zid exterior al anexei, orientat spre strada principală, s-a înclinat vizibil spre exterior și se putea prăbuși în orice moment. Strada principală și Neustrasse, strada alăturată, au fost închise circulației, inclusiv pietonilor.

Printre membrii serviciilor de urgență și personalului de comandă s-a numărat și purtătorul de cuvânt pentru presă, Andreas Schaad. El a explicat la fața locului:

„Acum am asigurat casa și am iluminat-o cu mijloacele noastre. Ca urmare, consultantul în construcții THW va veni aici pentru a inspecta șantierul și a decide cum să procedeze. Scopul nostru este să putem păstra, în cele din urmă, zona locuibilă cât mai bine. În același timp, furnizorul de energie electrică este folosit pentru a demonta cablurile aeriene de deasupra casei.”

Curând a devenit clar că misiunea serviciilor va fi destul de lungă și probabil că va dura câteva ore. Consultanții în construcții de la THW au ajuns în Breit și au evaluat imediat situația.

„A trebuit rapid să luăm decizia că familia nu mai poate intra în casă, deocamdată. Pericolul unei alte prăbușiri este pur și simplu prea mare,” a adăugat Schaad.

Însoțită de serviciile de urgență, familia românilor a reușit să-și scoată cele mai importante lucruri din casă și apoi intrarea le-a fost interzisă.

„Pompierii și THW s-au consultat acum și au decis că, din motive de siguranță, trebuie să demolăm întreaga anexă a clădirii rezidențiale și să o facem imediat, nu mâine”, a precizat Schaad. La fața locului s-a aflat și inspectorul de incendii și protecție civilă al districtului Bernkastel-Wittlich, care a adăugat: „În următoarele zile sunt prognozate vânturi puternice, pericolul este prea mare că vor mai avea loc prăbușiri și oamenii ar putea fi răniți. Așa că trebuie să decidem și să acționăm acum.”

Consultanții în construcții de la THW din Trier erau deja la fața locului. THW Hermeskeil a fost responsabil pentru zona de electricitate, iar THW Saarburg pentru zona de demolare cu utilaje grele. Ambele au făcut călătorii lungi, în special forțele din Saarburg. Până la urmă, treaba a durat doar două ore. Dar era nevoie și de un detașament de pompieri din raionul vecin.

„Avem o scară cu platou rotativ în departamentul de pompieri din Thalfang, dar nu are funcția de pliere. Și exact de asta avem nevoie aici, pentru a putea lucra pe acoperiș”, a explicat purtătorul de cuvânt al presei Andreas Schaad. Așa că, brigada de pompieri Hermeskeil a fost chemată pentru a oferi sprijin.

Între timp, la sosirea tuturor celorlalte unități, comunitatea locală și-a pus la dispoziție centrul comunitar. Acolo erau oferite camere încălzite, mâncare și băutură. La fața locului se află și viceprimarul din Breit, Lukas Eiden.

„Când telefonul meu a sunat și am aflat despre prăbușire, m-am gândit la o mică bucată de fronton. Nu știam atunci că va lua asemenea dimensiuni.” Pentru el și comunitatea de 300 de oameni, această operațiune de anvergură este ceva special. „Nu experimentezi asta în fiecare zi aici, în Breit. Ne bucurăm că nu există răniți,” a adăugat Eiden.

După doar două ore, la fața locului lucrau toate unitățile THW și pompierii. Mai întâi, THW a construit un generator mare de energie și a instalat stâlpi înalți pentru iluminat. Întregul sit era puternic luminat, se vedea de departe lumina de deasupra locului. Au fost apoi discuții despre procedurile privind demolarea. Furnizorul de energie și-a putut termina munca în timp util și a scos cablurile electrice de deasupra casei.

„În primul rând, un echipaj de pompieri și un membru al echipei THW vor inspecta acoperișul din exterior, folosind scara cu platou rotativ. În consecință, acesta este deschis la trecerea către clădirea de locuințe și se aruncă o privire pentru a vedea dacă traversa portantă a acoperișului trece printr-o parte sau dacă sunt două părți. Apoi casa este aproape separată. Se face o tăietură în acoperiș de sus în jos”, a explicat purtătorul de cuvânt al THW, Robin Ramos-Hoffmann.

Într-o lucrare complexă, acoperișul a fost în sfârșit desfăcut. Cei doi lucrători de pe scara cu platou rotativ sunt în costume de protecție, deoarece țiglele de pe acoperiș trebuie înlăturate, ceea ce nu este o activitate lipsită de riscuri. Țiglele sunt degajate și acoperișul este tăiat. Treptat, ei ajung la jgheabul pluvial al acoperișului. În cele din urmă, grinzile portante sunt tăiate și ele.

„Acum, anexa clădirii este demolată cu excavatorul THW. Obiectivul nostru principal aici este să putem păstra zona locuibilă”, spune purtătorul de cuvânt al THW. Lucrând cu atenție, excavatorul începe lucrările de demolare. Se aude o bubuitură puternică, iar peretele frontal dinspre strada principală se prăbușește. În consecință, întregul acoperiș al hambarului se prăbușește. Scopul a fost atins: demolarea anexei, în încercarea de a conserva pe cât posibil suprafața locuibilă a casei.

„Aș dori să mulțumesc tuturor voluntarilor de aici care și-au sacrificat timpul liber în miezul nopții și în frigul de afară, pentru a asigura zona aici, în oraș. Forțele de ajutor au fost nevoite să facă atât de multe în ultimul an, mulțumesc mult”, a spus Lukas Eiden.

După opt ore, întreaga operațiune a fost finalizată în jurul orei 1:30 a.m. Familia de români a găsit cazare temporară. În zilele următoare, clădirea rămasă în picioare va fi examinată de un inginer structural și un evaluator, pentru a se stabili dacă mai poate fi locuită.

DISTRIBUIE