sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Fiica unei românce din UK deschide o brutărie: „Influențată de moștenirea gastronomică românească a mamei mele”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Evenimente În evidență Știri - joi, 19 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

„Rosa’s Bakery”, o nouă brutărie administrată de o familie galezo-română va fi deschisă luna viitoare pe Shufflebotham Lane în orașul britanic Neath (Țara Galilor) și va oferi produse cu specific românesc, potrivit Wales Online.

Talentatul brutar din spatele tuturor acestor delicioase preparate va fi Rosa Cundill, o tânără de 17 ani din Coed Darcy (o nouă localitate aflată în plină dezvoltare, adiacentă cu Llandarcy în districtul galez Neath Port Talbot).

Rosa Cundill. Sursa foto: Wales Online

De mică, Rosa i-a servit mamei, tatălui și bunicii ei prăjituri făcute din plastilină, iar de-a lungul copilăriei, Rosa a învățat să prepare rețete românești de la mama ei, Rosana Cundill, de 38 de ani, originară din București.

După ce și-a descoperit pasiunea pentru patiserie și dragostea pentru mâncarea românească de la o vârstă fragedă, Rosa se pregătește acum să-și deschidă propria brutărie alături de părinții și frații ei mai mici.

„Cu siguranță am fost influențată de moștenirea românească a mamei mele. Avem o glumă în familia noastră, ori de câte ori întâlnim o mâncare gustoasă, mama spune că trebuie să fie român cel care a gătit-o”, a mărturisit Rosa.

Rosa împreună cu mama sa, Rosana Cundill. Sursa foto: Wales Online

Deși a trăit toată viața în Țara Galilor, tânăra brutăriță a vizitat România în mai multe călătorii făcute acolo de-a lungul timpului împreună cu familia și are numai amintiri plăcute.

La brutăria sa, Rosa va oferi localnicilor și turiștilor din Neath pâine organică, produse de patiserie, prăjituri și plăcinte și a recunoscut că este încântată să facă oamenii să zâmbească cu bunătățile ei, dar se simte și puțin nervoasă.

Tatăl Rosei, Chris Cundill, este un galez de 38 de ani și a explicat că fiica sa își dorea de ani de zile să devină brutar de patiserie și că familia sa a fost inspirată să facă acest pas de o altă brutărie condusă de o adolescentă și de tatăl ei – Orange Bakery din Watlington, Oxfordshire.

Rosa împreună cu tatăl său, Chris Cundill. Sursa foto: Wales Online

Brutăria Watlington are acum numeroși fani și a fost deschisă în 2019, când brutarul Kitty Tait avea doar 14 ani. „În comparație, 17 ani pare să fie o vârstă confortabilă”, a glumit tatăl Rosei.

Director al unei companii de consultanță IT, Chris speră că „Rosa’s Bakery” va fi gata de inaugurare în februarie, deoarece acum lucrările sunt în plină desfășurare pentru transformarea unității din Neath într-o bucătărie comercială și o brutărie mare.

Familia va furniza produse de patiserie afacerilor locale, iar clienții pot vizita brutăria pentru a lua masa chiar acolo sau la pachet. Brutăria va oferi, de asemenea, livrări cu o opțiune unică de „livrare ecologică”, în care prăjiturile vor fi trimise pe biciclete electrice de marfă celor aflați la o distanță de maxim 5 km de Neath.

După ce și-a terminat devreme GCSE (General Certificate of Secondary Education este o calificare foarte apreciată de școli, colegii și angajatori), Rosa s-a antrenat în meseria sa la The Bertinet Kitchen Cookery School din Bath.

După ce s-a oferit ca voluntară și într-o brutărie din România, ea a precizat că îi place să coacă croissante, pain au chocolat, ștrudeluri cu mere și spirale cu scorțișoară.

„Îmi place meseria de a face pâine, în special împărțirea și modelarea aluatului. Sunt foarte fericită că m-am perfecționat în chifle și covrigei. În viitor, aș dori să mă concentrez pe realizarea de produse deosebite de patiserie. Sunt încântată că brutăria este un loc în care să pot experimenta și să fiu creativă. Îmi place să visez idei noi”, a mărturisit Rosa.

Rosa este cea mai mare dintre cei patru copii ai familiei Cundill, are doi frați și o soră mai mică despre care a spus că „înfulecă” tot ce prepară ea. Reuben, fratele ei în vârstă de 16 ani, o va ajuta la brutărie în timpul său liber.

Iar mama sa, Rosana, care este interesată de nutriție, o va ajuta ca produsele delicioase oferite de brutărie să aibă un conținut cât mai redus de zahăr, iar ingredientele să fie de proveniență locală, nerafinate și organice.

În ceea ce privește dragostea fiicei sale pentru această minunată meserie, tatăl Rosei a conchis: „Ea a păstrat această pasiune toți acești ani. Eu și Rosana suntem încântați acum să venim alături de ea și să o ajutăm să își lanseze afacerea”.

Iar noi îi urăm mult succes!