vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


A fost actualizată lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Intră în vigoare începând cu 17 octombrie

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - vineri, 15 octombrie 2021 Etichete: , , , , , ,

Comitetul Național pentru Situații de Urgență din țara noastră a aprobat joi, 14 octombrie, Hotărârea nr. 85 prin care se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Potrivit CNSU, Ucraina intră în zona roșie.

Marea Britanie a rămas zonă roșie, Grecia, Austria, Belgia, Rusia și Olanda zone galbene, iar Italia, Spania, Germania, Franța, Danemarca și Ungaria continuă să fie zone verzi.

Noua listă intră în vigoare începând cu data de 17.10.2021, ora 00:00.

Schimbările care au avut loc:

– în zona roșie au intrat: Ucraina și Gibraltar;
– în zona galbenă au intrat:

  • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Albania, Botswana, Curaçao, și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Olanda, Gabon, Montserrat, Insulele Virgine Britanice și Insulele Turks și Caicos;

– în zona verde au intrat: Elveția, Canada, Iordania, Kazahstan, Andorra, Groenlanda, Polinezia Franceză și Sao Tome și Principe.

Noua listă poate fi consultată aici.

Persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă o persoană vine din zona roşie, fie este vaccinată sau trecută prin boală, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Sunt scutiți de carantină copiii sub 6 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 6 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.