sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Fost ministru despre românii plecați în străinătate: „Pierdem tineri valoroși și persoane cu experiență”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Știri - miercuri, 4 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, a vorbit despre situația românilor din diaspora pe postul B1 TV, la emisiunea „Politica Zilei”, arătând rolul lor în economia românească și faptul că mulți dintre ei, profesioniști cu experiență și bine pregătiți, nu sunt apreciați îndeajuns în țara natală.

Rolul românilor din diaspora în economia românească

„Înainte de criza din 2009, trimiteau 9 miliarde de euro pe an. Era principalul contributor la economie și pentru România.

Cu acei bani, foarte mulți români, adică rudele, părinții celor plecați, își duceau existența și contribuiau pozitiv la creșterea economică, pentru că banii îi cheltuiau în România, iar Banca Națională îi folosea să își mărească rezerva”, a spus Gheorghe Ialomițianu.

Fostul ministru de Finanțe a precizat că românii din străinătate sunt mai apreciați în țările de adopție decât în țara lor natală

„Ce vreau să vă spun legat de cei care au plecat – sigur că mă bucur că păstrează tradițiile și obiceiurile românești, produsele tradiționale, sunt foarte mulți soliști de muzică populară și ușoară care sunt ceruți să meargă de sărbători în zonele unde sunt români.

Chiar dacă spunea persoana care a mers în Belgia (o româncă invitată în emisiune, n.r.) că a fost primită cu brațele deschise, să nu credeți că e atât de ușor să se integreze.

Trebuie să treacă timp, dar să știți că sunt foarte apreciați și își fac treaba acolo, pentru că societățile unde merg sunt mult mai bine organizate și îi apreciază mai mult față de societatea românească, unde nu îți găsești locul sau nu ești apreciat la nivelul valorii, sau să ți se creeze oportunități”, a continuat Gheorghe Ialomițianu.

Din păcate, din România pleacă acum „ cei mai valoroși tineri și persoane cu experiență” 

„E vorba de sistemul de sănătate, sistemul de educație de la noi lasă de dorit și s-au cheltuit bani mulți, oportunitățile, nu sunt valorificați cei care au experiență și sunt bine pregătiți.

Din păcate pentru România, pleacă cei mai valoroși tineri sau persoane cu experiență de care România ar avea nevoie”, a mai spus fostul ministru român.

Numărul real al emigranţilor este o enigmă pentru statul român

Românii din străinătate nu pot fi număraţi cu exactitate pentru că nu se înregistrează la ambasade sau la oficiile consulare, chiar dacă legea îi obligă, spun reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit datelor oficiale, există un număr 5,7 milioane de români plecați astăzi din România și stabiliți în diaspora. Însă, potrivit secretarului de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, cifra reală depășește 8 milioane.