vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Franța: amendă de 26.250 de euro pentru 2 șoferi români care n-au respectat timpul maxim de condus

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 6 septembrie 2019 Etichete: , , , , , , ,

Da, ați citit bine în titlu: 26.250 de euro este suma totală aplicată în amenzi de către Brigade Motorisée (Brigada Motorizată) din Franța pentru doi șoferi români de TIR care lucrează pentru o firmă de transport România.

Potrivit ziarului local La Voix du Nord, cei doi șoferi au fost opriți pentru un control de rutină pe autostrada A1, în apropiere de localitatea Arras din departamentul Pas-de-Calais, în jurul orei 16:30 din data de 3 septembrie. Când au verificat datele de pe tahograf, agenții au descoperit că șoferii au încălcat normele impuse pentru timpul maxim de condus de 24 de ori.

În unele cazuri, unul dintre șoferi folosea cardul celuilalt, iar în altele conducea pur și simplu peste cele patru ore și jumătate impuse de lege ca timp maxim de condus pentru un șofer, ajungând și la mai mult de 8 ore de condus. La cele 24 de încălcări ale legii privind timpul de condus, agenții francezi au mai găsit alte 7 nereguli și au decis în final să aplice șoferilor români o amendă totală de 26.250 de euro, punând totodată sechestru administrativ pe TIR până la plata amenzii. Cei doi șoferi sunt nevoiți astfel să plătească suma în întregime pentru ca sechestrul să fie ridicat de pe mijlocul de transport.

Deși este vorba despre o amendă uriașă, în urmă cu numai câteva zile un șofer lituanian de TIR în vârstă de 28 de ani a primit o sancțiune și mai distrugătoare, în Germania, în valoare de 32.000 de euro. Șoferul în cauză a fost amendat, în mare, pentru aceleași încălcări ca și șoferii români, doar că mult mai grave. Potrivit site-ului italian Trasporto Europa, lituanianul a condus chiar și 16 ore în continuu, fără odihnă.