marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Gen3 – cea mai eficientă mașină de curse din lume

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Auto Știri Tehnologie - miercuri, 1 decembrie 2021 Etichete: , , ,

Federația Internațională de Automobile (FIA) și Formula E au dezvăluit prototipul unei mașini de curse complet electrice de a treia generație (Gen3), despre care susțin că este cea mai eficientă mașină de curse din lume. Aceasta va concura în sezonul 9 al Campionatului Mondial ABB FIA de Formula E. Președintele FIA, Jean Todt, descrie Gen3 ca fiind „de înaltă performanță, eficiență și sustenabilitate.”

Recent, conceptul Gen3 a fost prezentat unui grup exclusiv de producători, echipe, piloți și parteneri de Formula E din Valencia, unde au fost dezvăluite o serie de inovații în design, performanță și sustenabilitate a mașinii de curse.

Caracteristicile esențiale ale Gen3

Este cea mai eficientă mașină de curse din lume, deoarece minim 40% din energia folosită în timpul unei curse va proveni din frânarea regenerativă din timpul cursei.

Este prima mașină Formula cu sisteme de propulsie față și spate: o unitate de putere spate de 350 kW va fi completată de o unitate de putere față de 250 kW. Cu un total de 600 kW, acestea dublează cu mult capacitatea de regenerare față de generația a doua, Gen2.

Este prima mașină Formula care nu are frâne hidraulice pe spate, datorită adăugării unei transmisii pe față.

Motorul electric poate furniza până la 350 kW (470 CP) și o viteză maximă de 320 km/h.

Experții de frunte în sustenabilitate de la FIA ​​și Formula E au lucrat îndeaproape cu inginerii pe tot parcursul procesului de dezvoltare pentru a face din Gen3 punctul de referință pentru sustenabilitate în mașinile de curse de înaltă performanță.

Alte caracteristici ale Gen3

Gen3 va fi fără emisii de carbon, menținând statutul campionatului Formula E ca fiind primul sport certificat ca sport cu zero emisii de carbon de la începuturile sale.

Toate piesele sparte din fibră de carbon vor fi reciclate printr-un proces inovator din industria aviației și aerospațială în fibre noi ce pot fi reutilizate în alte scopuri. Procesul inovator va oferi 26% din materiale ecologice în compoziția anvelopei.

Gen3 este alimentat de motoare electrice care sunt semnificativ mai eficiente decât motoarele cu combustie internă, ICE (internal combustion engines), deoarece pot converti peste 90% din energia electrică în energie mecanică (mișcare), comparativ cu aproximativ 40% la ICE-urile de înaltă eficiență.

Toți furnizorii trebuie să respecte indicatorii de performanță KPI (Key Performance Indicators) pentru sustenabilitate, în special, să obțină certificarea de acreditare de mediu FIA ​​3 până la startul sezonului 9.

Formula E încă nu a prezentat pe deplin designul Gen3. Au lansat doar câteva imagini teaser. Cu toate acestea, din moment ce echipele vor testa mașina în câteva luni, nu ar trebui să treacă prea mult până când vom arunca prima privire asupra acestei mașini de curse.

DISTRIBUIE