marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Germania a introdus toată România pe lista zonelor de risc. Restricții și obligații la intrarea pe teritoriul acestei țări

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - joi, 8 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Germania a adăugat România pe lista țărilor care prezintă risc ridicat din cauza noului coronavirus, informează Reuters. Dacă în ultimele săptămâni erau pe lista zonelor roșii doar anumite județe din țara noastră, miercuri, 7 octombrie, autoritățile germane au hotărât ca toți cei care vin din România să intre în izolare timp de 14 zile.

Anunțul a fost făcut de Institutul Robert Koch pentru boli infecţioase, care a publicat o nouă evaluare pe site-ul propriu.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să se deplaseze – cât mai direct, cu minimizarea contactelor – și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire. Respectarea acestei obligații de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

Călătorii din zonele de risc trebuie să completeze un „formular de debarcare” Public Health Passenger Locator Form și să îl transmită Autorităților locale de Sănătate în termen de o zi de la sosire, astfel încât acestea să fie informate și să monitorizeze respectarea carantinei. Variantă în limba română a acestui formular poate fi regăsită la următorul link: www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/Aussteigekarten-COVID_RO.pdf?__blob=publicationFile

Autoritatea locală de Sănătate responsabilă și datele de contact ale acesteia pot fi identificate în funcție de codul poștal al localității pe raza căreia este efectuată carantina, aici: tools.rki.de/PLZTool/

Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile germane, începând de la 1 octombrie a.c., se elimină posibilitatea de exceptare de la măsura autoizolării pentru persoanele care prezintă un test COVID-19 negativ, efectuat anterior intrării în Germania.

Potrivit noilor dispoziții, autoizolarea poate fi suspendată mai devreme decât termenul de 14 zile numai dacă este efectuat un test începând cu a cincea zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. O astfel de testare se poate efectua la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate și este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc. Mai multe informații pot fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117.

Dacă persoanele care au venit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 14 zile de la momentul intrării în Germania, inclusiv după o eventuală testare negativă și suspendare a carantinei inițiale, devine obligatorie autoizolarea și contactarea imediată a Autorității locale de Sănătate.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetățenii români care vin din județe ce nu se află pe lista de risc, dacă se deplasează cu avionul spre Germania de la un aeroport aflat într-un județ listat (spre ex. din Otopeni/Ilfov), vor trebui să respecte toate obligațiile specifice călătorilor din zone de risc.

Germania declară regiunile ca fiind riscante atunci când numărul infecţiilor de coronavirus depăşeşte 50 la 100.000 de locuitori timp de şapte zile.

DISTRIBUIE