sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Germania: Octavian Ursu, românul care ar putea deveni primarul orașului Görlitz

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 10 iunie 2019 Etichete: , , , , , ,

Octavian Ursu, un român plecat din țară din anul 1990 pentru a se angaja la Filarmonica din Görlitz, Germania și care ulterior s-a alăturat partidului german Uniunea Creștin-Democrată (CDU), ar putea deveni noul primar al orașului menționat mai sus.

Octavian Ursu, candidat la primăria orașului german Görlitz

Conaționalul nostru candidează la alegerile pentru primar ale orașului Görlitz și în primul tur de scrutin, care a avut loc în data de 26 mai 2019, Ursu a primit 30,3% din voturi, clasificându-se astfel pe locul doi, după candidatul Alternativei pentru Germania (AfD) Sebastian Wippel, care a primit 36,4% din voturi.

Alternativa pentru Germania este un partid populist de dreapta, iar Wippel ar fi primul primar din această categorie al orașului Görlitz, dar românul nostru are șanse foarte mari să câștige cel de-al doilea tur al alegerilor, care va avea loc pe data de 16 iunie. Asta fiindcă Octavian Ursu este susținut nu numai de celelalte partide din landul Saxonia, ci și de la Hollywood, anunță postul de radio Deutsche Welle.

Celebrități din lumea filmului și culturii din Germania și din afara țării au semnat o scrisoare deschisă prin care se face apel la cetățenii din Görlitz să voteze „împotriva urii și ostilității, a izolării și discordiei”, prin care este caracterizat partidul AfD. Petiția a fost semnată, printre alții, de cunoscutul regizor britanic de teatru și film Stephen Daldry („Billy Elliot – I Will Dance”), nominalizat la Oscar, de actorii Burghart Klaußner („Das Weiße Band”), Jana Pallaske („Inglourious Basterds”) și Volker Bruch („Babylon Berlin”), precum și de autorii Daniel Kehlmann („Die Vermessung der Welt”) și Bernhard Schlink („Der Vorleser”/ „The Reader”/”Cititorul”). AfD nu este pomenită nominal în acest apel, dar oamenii sunt îndemnați să „aleagă cu înțelepciune!”

Ursu ar mai putea beneficia, de asemenea, și de sprijinul candidatei ecologiste Franziska Schuber, care s-a plasat pe locul trei în primul tur al alegerilor și care spune că va purta discuții constructive cu conaționalul nostru cu privire la măsurile de care este nevoie pentru dezvoltarea orașului. Mai mult, se pare că și Partidul Stângii/Die Linke, care a primit 5,5% din voturi în primul tur, îl va susține pe Octavian Ursu în cel de-al doilea tur.

Născut la București, Octavian Ursu a absolvit Conservatorul, apoi a emigrat în Germania, în 1990, ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz. În 2009 s-a alăturat partidului CDU și în 2010 a preluat conducerea circumscripției municipale din Görlitz a formațiunii conservatoare. În 2014 el a fost ales în legislativul landului federal Saxonia, iar acum are șanse bune de a deveni primar al acestui oraș din estul Germaniei.