miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Germania redeschide frontierele pentru muncitorii agricoli din România

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - vineri, 3 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Germania va permite muncitorilor străini să intre în țară pentru a ajuta la recoltarea de fructe și legume, a anunțat joi, 2 aprilie, guvernul federal, anunțând relaxarea restricțiilor impuse anterior pentru combaterea coronavirusului.

Țările din Uniunea Europeană, printre care și Germania, au impus controale la frontieră pentru a opri răspândirea virusului, însă efectele secundare au fost că muncitorii agricoli sezonieri nu au mai putut să ajungă la muncă. Majoritatea muncitorilor agricoli provin din țări est-europene precum Polonia, România și Bulgaria.

Fermierii și procesatorii de legume au avertizat din timp că astfel de măsuri restrictive îi vor împiedica pe muncitorii sezonieri din estul Europei să ajungă în ferme pentru a-i ajuta la recoltarea producției și, implicit, aceste măsuri vor submina activitatea legumicolă din fermele germane, ceea ce ar putea conduce la diminuarea producției și majorarea prețurilor la legume și fructe.

Comisia Europeană a îndemnat luni statele europene să permită sutelor de mii de muncitori agricoli sezonieri care lucrează pământul sau participă la recoltare să traverseze frontierele, în pofida măsurilor de combatere a coronavirusului aflate în vigoare.

Ministerul german al Agriculturii a anunțat joi că a convenit un acord cu Ministerul de Interne pentru a permite accesul în țară pentru aproximativ 40.000 de muncitori agricoli în luna aprilie, iar în luna mai pentru alți 40.000 de muncitori.

Presa germană notează că ministerul de interne a impus reguli stricte în cazul muncitorilor sezonieri pentru a preveni răspândirea coronavirusului în Germania și că acestea afectează în mod special muncitorii din România.

Muncitorii ar urma să fie acceptați să intre în grup sau să călătorească cu avionul. Ar urma să fie verificată și starea lor de sănătate. În cazul în care vor fi indicii de infectare cu coronavirus, intrarea în Germania va fi refuzată. Muncitorii veniți să ajute la recoltare ar urma să lucreze separat de ceilalți angajați timp de 14 zile de la sosire și nu vor avea voie să părăsească locul de muncă.

Germania este una dintre cele mai afectate țări de coronavirus din Europa, după Italia și Spania. Potrivit worldometers.info, Germania înregistra vineri dimineață 84,794 de cazuri de infectare. Numărul deceselor a urcat la 1,107.