marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Germania relaxează restricțiile pentru sezonierii străini din agricultură. „Fermierii au nevoie de ajutor”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 10 iunie 2020 Etichete: , , ,

„Semănatul și recolta nu se fac singure. Fermierii au nevoie de ajutor profesional de sezon, altfel vom fi nevoiți să importăm mai multă mâncare”, a declarat miercuri, 10 iunie 2020, ministrul agriculturii din Germania, Julia Kloeckner, transmite Reuters. Din acest motiv, guvernul german a decis să elimine, începând de săptămâna viitoare, restricțiile de intrare în țară în ceea ce-i privește pe lucrătorii sezonieri din Uniunea Europeană, restricții introduse inițial pentru a reduce răspândirea noului coronavirus.

Odată cu scăderea numărului de cazuri noi de infecție în Germania, guvernul de la Berlin a luat această decizie pentru a le da posibilitatea fermierilor germani să-și plănuiască lucrul pentru acest an. Anul trecut, aproape 300.000 de lucrători sezonieri au fost angajați în sectorul agricultural din Germania, majoritatea provenind din România și Polonia.

Anul acesta însă, guvernul german a introdus restricții cu privire la sezonierii care provin din alte țări și a permis intrarea în țară a numai 80.000 de lucrători străini. Dar frica de îmbolnăvire și restricțiile impuse de asemenea și în sectorul transportului de persoane au făcut ca numai jumătate dintre ei să meargă la muncă în această țară până acum.

Prin noile măsuri aprobate în acest sector de guvernul Angelei Merkel angajatorii vor fi nevoiți să introducă reguli stricte de igienă. Totodată, echipe fixe de lucrători vor fi organizate de la bun început pentru a reduce riscul răspândirii virusului și, dacă unul dintre muncitori se îmbolnăvește, toată echipa va fi supusă măsurii de carantină.

Noile reguli vor fi aplicate până la data de 31 decembrie 2020, mai precizează sursa citată.

DISTRIBUIE