miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Gestul unor români din Germania în prag de Crăciun: au ajutat un conațional rămas pe drumuri să ajungă acasă, în România

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 21 decembrie 2021 Etichete: , , , , , ,

„Mulți dintre români, în străinătate, sunt incredibili de răi. Sunt interesați doar de bani, nu vor să știe decât ce salariu ai, se mănâncă între ei și nu mai au nicio rușine.” Acesta este mesajul pe care foarte mulți dintre românii care sunt în străinătate l-au citit despre relațiile dintre ei, dar este oare pe deplin adevărat ceea ce spune? Oare adunăm de-a lungul timpului frustrări și nemulțumiri ca apoi să ne răzbunăm unii pe alții? Poate e așa, poate nu, părerile sunt împărțite, dar un caz recent al unui român rămas pe drumuri în Germania, care a fost ajutat de conaționalii noștri să ajungă în țară, dezice teoria că românii din străinătate ar fi nepăsători față de problemele întâmpinate de semenii lor.

Andrei (nume inventat pentru a păstra anonimatul persoanei implicate) a publicat pe data de 15 decembrie, pe Facebook, într-un grup cu români stabiliți în Germania, următorul anunț:

„Salutare frați români! Sunt un român din Sinaia. Am venit în Germania să muncesc pentru familia mea, că în țară e jale, suntem muritori de foame. Am ajuns în Munchmonster, lângă Ingolstadt, la un restaurant italian, cu patron italian, dar după o săptămână de muncă m-a făcut cu capu’. Țipa toată ziua. Se lua de noi toți și mi-a zis să plec că nu-mi dă niciun ban.

Eu oricum am dat toți banii pe care îi aveam ca să mă duc acolo. Acum nu mai am nici măcar de un covrig. Pe 23 decembrie mă va da afară din cameră și rămân pe stradă. Nu am contract cu el așa că nu am ce să-i fac. Trebuie doar să găsesc pe cineva care merge acasă de sărbători și, dacă e un om bun la suflet și vrea, îl rog să mă ia și pe mine, să ajung acasă la copilul meu de un an.

Nu vreau să cer bani nimănui, doar dacă vrea cineva să mă ia și pe mine, să ies din infernul ăsta. Vă mulțumesc din suflet, dacă cineva va avea milă de milă.”

Reacțiile românilor noștri nu s-au lăsat așteptate

„Eu am distribuit postarea ta. Poate se va găsi un român cu suflet să te ducă acasă, lângă copilul tău. Și cât e pâinea de amară, e mai coaptă și mai bună la tine în țară.”, a comentat un bărbat.

„Eu plec pe 23-24 decembrie spre România, plec spre Craiova, lasă un număr de contact, te ajut cu cea mai mare plăcere!”, și-a oferit ajutorul un altul.

„Salut, acum am văzut și eu ce ai postat și te pot ajuta. Mâine seară plec spre România, nu sunt foarte departe de tine și te pot lua cu mine. Dacă nu ai găsit nimic trimite-mi mesaj în privat și rezolvăm într-un fel să ajungi cu bine acasă”, este alt comentariu dintre sutele care apar la postarea respectivă.

Cert este că luni, 20 decembrie, Andrei publica în același grup cu români din Germania următorul text:

„Vă mulțumesc din suflet tuturor celor care au fost aproape de mine în clipele grele prin care am trecut. Am plecat sâmbătă noapte, la ora 3.00, cu domnul Cornel, cu o dubiță si am ajuns la Deva duminică, pe la ora 23.00. La ora 3.47 m-am urcat în primul tren spre Sinaia. Am ajuns acasă la ora 10.30. Vreau să vă mulțumesc din inimă. Numai datorită vouă am ajuns acasă la cei pe care îi iubesc. Vă mulțumesc, să aveți un Crăciun fericit și un An Nou cu multe bucurii! Să vă dea Dumnezeu sănătate!”