vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Ghidul lucrătorului român din străinătate – Informații actualizate în context COVID

Scris de: Daniela Stoica , înv În evidență Informații utile Prima pagină - vineri, 1 mai 2020 Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Având în vedere interesul crescut al lucrătorilor români sezonieri de a pleca în număr mare să muncească în străinătate, precum și situațiile frecvente în care odată plecați reclamă condițiile inadecvate de muncă sau faptul că drepturile nu le sunt respectate de către angajatorii străini, Ministerul Muncii și Protecției Sociale pune la dispoziția cetățenilor o serie de informații pe care aceștia trebuie să le cunoască înainte de a semna orice contract.

Ghidul lucrătorului român – Informații actualizate în context COVID-19 se adresează cetățenilor români care lucrează în străinătate. Ministerul Muncii și Protecției Sociale pune la dispoziție:

– Informații privind legalitatea contractelor; le găsiți aici.

– În măsura în care este posibil, MMPS recomandă plecarea prin agenții de plasare sau prin agent de muncă temporară. Lista agențiilor de plasare autorizate poate fi consultată aici, iar Registrul Național de evidenţă a agenților de muncă temporară autorizați aici.

– În completarea informațiilor puse la dispoziție de MMPS, vă recomandăm să consultați paginile ambasadelor și consulatelor din țările în care urmează să vă deplasați. Pot fi consultate aici.

– Pentru orice alte întrebări legate de ceea ce lucrătorii români ar trebui să cunoască despre legalitatea și corectitudinea întocmirii contractelor de muncă în străinătate, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Inspecția Muncii, a pus la dispoziția cetățenilor o linie telefonică, apelabilă la numele 021.302.70.52 și 021.302.70.53 de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 – 18.00.

– De asemenea, vă informăm că pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale găsiți aici Ghidul lucrătorului român, elaborat în colaborare cu Ambasadele României şi Corpul ataşaţilor pe probleme de muncă şi sociale pentru sprijinirea cetăţenilor români care muncesc sau doresc să muncească într-un stat al UE.

– Pe pagina de internet a Ministerului Federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania puteți consulta un material publicat în limba română privind Standardele de Protecția Muncii SARS-COV-2. Informațiile puse la dispoziție de autoritățile germane fac referire la mai multe aspecte: sănătate și siguranță în muncă, măsuri tehnice, măsuri organizatorice, măsuri cu caracter personal, implementarea și adaptarea standardului comun de protecția muncii SARS-COV-2. Documentul poate fi accesat aici: Standardul de Protecția Muncii SARS-CoV-2.