joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Guvernul Dăncilă a picat, moțiunea de cenzură împotriva actualei guvernări a fost adoptată de Parlament

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - joi, 10 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL, dar susținută și de celelalte partide din Opoziție, a fost votată în mod favorabil cu 238 voturi pro (cinci peste minimul necesar prevăzut de Constituție), fiind astfel adoptată de Parlamentul României. Parlamentarii PSD Mihăiţă Găină şi Sorin Bota se numără printre cei care au votat și ei pentru adoptarea moțiunii de cenzură și plecarea de la guvernare a propriului partid.

Guvernul Dăncilă urmează așadar să asigure interimatul pentru maxim 45 de zile, perioadă în care va asigura doar administrarea treburilor curente și nu va putea iniţia proiecte de lege sau emite ordonanţe de urgenţă, după care va ieși de la guvernare. Între timp, în Parlament se vor purta negocieri pentru formarea unei noi majorități și, prin urmare, a unui nou Guvern.

Această moțiune de cenzură și dezbaterea dinaintea votului nu au fost lipsite de evenimente și comentarii sau replici aprinse din partea opoziției la adresa Vioricăi Dăncilă și a PSD-ului și vice-versa.

„Începem prima fază mâine, după ce cade Guvernul Dăncilă. Ca să fiu foarte clar, ca să nu încapă îndoială şi să nu capete glas cârcotaşii, e plin de ei peste tot, şi acolo, şi acolo, adică şi în stânga şi în dreapta, nu vă faceţi iluzii… Eu îmi doresc foarte mult ca moţiunea de mâine din Parlament să fie încununată de succes. Acest guvern eşuat, acest guvern în derută trebuie să plece acasă. Iar voi sunteţi cei în jurul cărora se va construi un guvern care asigură o tranziţie serioasă, ordonată, până la alegerile parlamentare”, spunea ieri Președintele României, Klaus Iohannis.

„Scenarii sunt multe. De aceea mă voi limita la a spune doar concluzia : – Guvernul cade ; – Ponta iese întărit din această moţiune şi cu alura de lider al stângii ; – Ludovic Orban nu va fi desemnat premier; – Primul guvern nu trece de votul Parlamentului; – Al doilea guvern nu va fi niciodată supus votului pentru că Parlamentul nu-l va programa; – Nu se vor îndeplini condiţiile Constituţionale pentru declanşarea alegerilor anticipate; – Doamna Dăncilă rămâne premier interimar până după alegerile prezidenţiale”, scria în schimb, în această dimineață pe Facebook, fostul președinte Traian Băsescu.

De partea cealaltă, liderii PSD au încercat să rupă parlamentari de la ALDE şi ProRomânia. Potrivit surselor citate, Ionel Arsene, unul dintre apropiaţii premierului Viorica Dăncilă, i-a sunat toată ziua pe parlamentarii ProRomânia pentru a le promite funcţii. De asemenea, liderii PSD au încercat să intermedieze o întâlnre între Ponta şi Dăncilă, însă liderul ProRomânia a refuzat. Ponta i-a promis lui Ludovic Orban că toţi aleşii ProRomânia care au semnat moţiunea o vor vota.

„Cred că nimeni nu-i va ierta pe parlamentarii PSD care vor vota împotriva propriului partid. Înlocuim acest guvern cu ce?”, a spus Viorica Dăncilă înainte de vot.

„Mă uit în sală şi văd aceiaşi oameni politici amatori şi iresponsabili. Nu v-aţi schimbat prea mult în ultimele luni. Am crezut că aţi înţeles că nu puteţi da jos un guvern cu temele nefăcute. E obligatoriu să veniţi cu un program de guvernare şi cu o echipă de miniştri. Acest guvern a fost ţinta permanentă a preşedintelui României, pentru că avem un preşedinte care este înainte de toate candidatul PNL. Este cel mai iresponsabil preşedinte pe care l-a cunoscut România vreodată. Un preşedinte care a uitat de români şi de ţara lui. În al doilea rând, îl avem pe domnul Tăriceanu, care a pus şi el umărul la acest demers fugind de la guvernare şi sacrificându-şi propriul partid, bătându-şi joc de votul românilor. A căzut în capcana lui Victor Ponta şi şi-a asigura un apus politic lamentabil. Nici măcar aşa, cu preşdintele ţării de partea voastră şi cu partenerul de guvernare fugit în braţele lui Ponta nu veţi reuşi să faceţi nimic. E o adunătură de interese şi amatorism.  Aţi refuzat să semnaţi pactul pentru bunăstare. Nu aţi avut curajul să semnaţi acest angajament. Domnul Ponta a minţit din nou spunând că-l semnează. Ştiţi foarte bine că fără tăieri nu ştiţi şi nu puteţi. Noi guvernăm pentru ţară. Nu am făcut-o întotdeauna perfect, dar am făcut-o mult mai bine decât voi. Am triplat salariile medicilor, am majorat pensiile şi am sprjinit fermierii.  Moţiunea de azi nu va trece. Aţi mai încercat acest lucru şi v-aţi făcut de râs la vot. Nu toţi parlamentarii se regăsesc în proiectul vostru de austeritate, nu toţi se încolonează în spatele lui Ludovic Orban, cunoscut pentru contra-performanţa de la Ministerul Transporturilor. Azi veţi trăi din nou o ruşine. Să nu subestimaţi PSD. Să nu credeţi că ne vom opri vreodată să luptăm contra voastră. Aţi mai fost zdrobiţi de un PSD aflat în Opoziţie. Aţa că lăsaţi Guvernul să-şi facă treaba. Rămâneţi în Opoziţie, unde toate ameninţările voastre rămân la stadiul de vorbe. La guvernare aţi fi un pericol pentru români”, a spus Dăncilă în cadrul dezbaterii.

„E cea mai slabă moţiune pe care am citit-o. Aduce a cântec de jale de la 1800. 400.000 de bugetari vor fi aruncaţi în stradă dacă PNL vine la guvernare, vor tăia pensii şi salarii. Cei de la USR sunt fii şi fiice de securişti deconspiraţi de CNSAS, adoratori ai noii Securităţi. Cei de la UDMR îşi încarcă bateriile când cu unii, când cu alţii – curat consecvenţi. Cu securişti, cu ”rezist”, cu apărători la famlia creştină, asta nu e o Românie normală”, a spus și Titus Corlățean, PSD.

„Cred cu tărie că azi ne adresăm pentru ultima dată unui premier nelegitim. Cred că e ultima dată când un premier îndrăzneşte să-şi ameninţe clegii cu dosare penale ca pe vremea lui Liviu Drganea. Mii de recidivişti elibveraţi de Viorica Dăncilă, Carmen Dan şi Florin Iordache seamănă teroare pe străzile din România. De facto, doamna Dăncilă nu mai este premier, ci o persoană particulară care ocupă abuziv Palatul Victoria. Această moţiune e şansa de a restabili ordinea constituţională. PNL nu va tăia nimic de la oamenii cinstiţi din România. PNL e interesat de bunăstare. Singurii care trebuie să se teamă sunt cei care sunt azi aici, echipa de uzurpatori. Vedem o armată de pile în instituţiile bugetare. Ar fi un act de trădare şi de laşitate ca Parlamentul să nu voteze moţiune de cenzură. Azi, 10.10, la ora 10.00, Guvernul Dăncilă trebuie să devină istorie”, au fost argumentele Ralucăi Turcan de la PNL.

„Doamna Dăncilă e supărată că ieri m-au sunat toţi consilierii domniei sale să ne vedem. Dacă te refuză un bărbat, nu e normal să o spuneţi la microfon. Damna Dăncilă vorbeşte despre ceva ce nu ştie – e ceva tautologic, spun tautologic ca să vă dau de lucru, să căutaţi pe google. Din câte ştiu, salariul domniei sale de europarlamentar nu i l-a tăiat nimeni. În acest moment, nu mai avem Guvern. Vreţi să mai staţi o lună la guvernare ca să pierdeţi următoarele 10 rânduri de alegeri. Singurul om în care am încredere e Ionel Arene. Ăsta când spune că ia, ia! Aşa spune Parchetul. Chiar sunt un om rău că am pus-o pe listă la europarlamentare în 2014. Dar domnul Dragnea a fost şi mai rău că a pus-o ministru. Deci să nu ajungeţi datori la domană Dăncilă. Doamna Dăncilă e neconflictuală: n-a vrut să se certe cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence, dar nu l-a primit la Washington”, a comentat fostul premier și liderul Pro România, Victor Ponta.

„Azi, mi-am început ziua cu emoţii ca la BAC. Parlamentul dă BAC-ul. Conduceţi cel mai incompetent guvern pe care l-am avut după Revoluţie. Trebuie să facem alegeri anticipate. Alianţa USR-PLUS este pregătită să-şi aume guvernarea imediat după alegerile anticipate”, a afirmat liderul USR și candidatul la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, Dan Barna.

„Domnule Barna, bine că v-aţi trezit să veniţi la Parlament, pentru că până acum aţi lipsit la jumătate din şedinţe. De mine, vreau să-i văd pe domnul Rareş Bogdan şi domnul Korodi discutând despre minorităţi. Pe domnul Tăriceanu cu domna Turcan. Pe Băsescu şi Ponta discutând despre Justiţie şi despre numiri la Parchete aşa cum au mai discutat. Pe domnii Florin Roman şi Iulian Bulai discutând despre PNDL”, i-a replicat Daniel Suciu de la PSD lui Barna.

„Avem în faţă noastră un guvern ilegitim şi imoral. Guvernează numai pentru sinecurişti. De dimineaţă, domnul Greblă, secretarul general al Guvernului, şi-a angajat fiul la o instituţie de stat. Acesta este PSD-ul”, susține Robert Sighiartău de la PNL.

„Nu o să trădez niciodată acest partid. Voi avea puterea să fiu mai bărbat ca dumneavoastră şi o să rămân în picioare. N-o să-mi dau demisia pe Facebook. Sunt convinsă că o să-i trădaţi şi pe cei din Pro România cum ne-aţi trădat pe noi toţi”, a mai adăugat viitorul fost premier, Viorica Dăncilă într-un schimb de replici cu Victor Ponta. Dăncilă l-a numit misogin pe Ponta, iar liderul Pro România a întrebat-o strigând tare dacă ştie ce înseamnă misogin. Dăncilă i-a răspuns cu noduri: „Da, ştiu!“

„Nu există un om atât de deştept încât să-l convingă pe un prost că e prost”, a mai adăugat Ponta.

Tot înainte de vot, Victor Ponta a avut un moment tensionat cu deputatul PSD Costel Lupașcu, pe care Digi24.ro scrie că l-a împins din spate. Este neclar deocamdată de la ce a pornit momentul dintre cei doi, însă din imaginile surprinse în direct se observă cum liderul Pro România se ridică din scaun și se îndreaptă spre deputatul PSD în timpul unui drept la replică rostit de Viorica Dăncilă.

„Așa arată disperarea! Am văzut un lucru acum la care vreau să fac referire, așa arată disperarea! Așa se comportă oamenii care pierd. Ați pierdut, domnul Ponta”, a reacționat Dăncilă cu privire la acest incident.

„După cum aţi văzut, moţiunea a trecut. Toate partidele s-au unit pentru a trece această moţiune. Au fost şi colegi din PSD care au trădat. Nu este o problemă. Plecăm cu datoria împlinită. Am îndeplinit multe obiective din programul de guvernare pe care oamenii le-au văzut şi simţit. Le doresc să vină cu o formulă guvernamentală. Fac apel la preşedintele României să numească un premier cât mai repede. Îmi doresc ca preşedintele să numească cât mai repede, dacă se poate chiar şi astăzi. Vom intra în turul al doilea, mergem cu candidatura la prezidenţiale înainte. Sâmbătă îmi lansez candidatura. În 2016 PSD a venit din opoziţie şi a venit cu un scor foarte mare. Oamenii vor face comparaţie cu ce a făcut PSD şi ce au făcut care-şi doresc să vină astăzi la guvernare. Preşedintele României trebuia să respecte decizia CCR. Apoi de ce era să vin cu remanierea atunci când exista o moţiune. Este moţiunea, le doresc succes. PSD merge mai departe în misiunea sa. Nu cred că Secţia de Investigare a Magistraţilor trebuie să fie desfiinţată printr-o OUG. Cred în independenţa justiţiei cum cred că preşedintele României nu trebuie să dea ordin pentru plecarea şefului DIICOT. Rămân la şefia PSD. Nu am cum să fac un pas în spate şi nu voi face. Nu-mi reproşez nimic, nu am ce să-mi reproşez”, a declarat după adoptarea moțiunii de cenzură Viorica Dăncilă  citată de ziarul Adevărul.