joi, 18 aprilie 2024
Informația fără granițe


Hoți de buzunare români în Spania: „De 20 de ani fur portofele, nu știu să fac altceva”. 17 persoane arestate

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - duminică, 19 iunie 2022 Etichete: , , , ,

Agenții Poliției Naționale din Spania au dezmembrat o organizație infracțională ce acționa în insula Mallorca, prin arestarea marți, 15 iunie, a 17 persoane, 12 bărbați și 5 femei, toate de naționalitate română, cu vârste cuprinse între 20 și 53 de ani, informează Ultima Hora.

Toți cei 17 erau suspecți în mai multe infracțiuni de furt și înșelăciune asupra turiștilor sosiți în vacanță. Instanța a decretat un ordin de restricție pentru suspecți, care au fost nevoiți să părăsească insula în termen de 24 de ore, altfel ar fi fost trimiși la închisoare.

Creșterea semnificativă a plângerilor de furt denunțate începând cu luna martie, în zona centrală, precum și în diferite piețe de pe insulă, a determinat Grupul Central de Investigații al Poliției Naționale să demareze o anchetă în acest sens.

Polițiștii au constatat că furturile erau comise mai ales împotriva turiștilor în vârstă și în multe cazuri erau folosite cardurile de credit furate, pentru a face diverse achiziții în diverse unități comerciale și a retrage bani de la bancomate, deoarece mulți dintre acești turiști aveau notată parola pe card.

În consecință, polițiștii au pregătit un dispozitiv pentru efectuarea a trei percheziții, una dintre ele într-o locuință și alte două în camerele unor hosteluri diferite. Astfel, s-au găsit dovezi clare că este vorba de o organizație infracțională itinerantă care acționa în special în zonele turistice aglomerate ale Spaniei.

De exemplu, în camera nr. 41 a hostelului La Marineta, situată pe strada Trencadors de s’Arenal, polițiștii au găsit la percheziția efectuată 150 de euro, două fotografii ale registrului primăriei din Granadilla de Abona (Tenerife), un card CaixaBank, un certificat de înregistrare și o hârtie cu notițe în limba română a zilelor de piață din Mallorca.

Ion S., Petre S. și Mădălina P., trei dintre cei 17 hoți de buzunare nu erau deloc niște turiști veniți în vacanță. Veniseră să muncească, așa cum au încercat ei să-și justifice prezența pe insulă.

Ion, un bărbat de 52 de ani care folosea identități multiple, are un cazier cuprinzând 44 de infracțiuni de furt, tâlhărie cu violență, asociere ilicită sau înșelăciune. Individul avea aproape o detenție pe an pe teritoriul Spaniei.

Din cei 17 hoți de buzunare arestați, doar cinci nu aveau cazier. Unul dintre ei, prins de polițiști jefuind turiști în centrul capitalei Palma, a mărturisit spontan agenților într-o spaniolă perfectă: „De mai bine de douăzeci de ani fur portofele, nu știu să fac nimic altceva”, a izbucnit el.

„Trebuie să muncesc, trebuie să mănânc ceva”, a adăugat acesta. Conform raportului Sectorului Central al Poliţiei Naţionale, sosirea acestor infractori în luna martie a coincis cu o creștere rapidă a numărului de furturi asupra turiștilor în diferite locații: vecinătatea Catedralei, Paseo del Borne, Plaza de Espana sau în stațiile de autobuz din centrul orașului.

Membrii organizației infracționale acționau în echipe de două sau trei persoane, înainte de a ieși la „vânătoare” de turiști. Deseori lucrau în perechi. Un bărbat și o femeie care în multe cazuri se foloseau de un terț care acționa ca șofer și care călătorea de la s’Arenal (baza lor de operațiuni) către zonele turistice cu mașini închiriate. Acesta „ținea de șase” și le înlesnea evadarea rapidă în caz că erau observați.

Țintele „vânătorilor de portofele” erau în principal turiştii în vârstă. Acest gen de victime poartă de obicei mai mulți bani în numerar și petrec perioade scurte de timp în Spania. Mulți dintre ei nu ajung să depună plângere și, dacă o fac, de obicei nu ajung în instanță din cauza inconvenientelor pe care le generează acest demers.

Anchetatorii Poliției Naționale, cu colaborarea Poliției Locale, au solicitat Trezoreriei Generale a Asigurărilor Sociale istoricul celor 17 arestați privind munca lor anterioară. Niciunul dintre ei nu a avut vreo activitate remunerată în Spania. Nici măcar o zi plătită.

Precum cameleonii, suspecții se amestecau cu mediul înconjurător. Se dădeau turiști și pentru asta se îmbrăcau și se comportau ca atare. Polițiștii au găsit în camera 36 a hostelului La Marineta, în care stătea Ignat C., o pălărie albă, una maro deschis și o hartă a orașului Mallorca. În camera 37, a lui Nicușor I., erau cinci pălării diferite și o altă hartă a insulei.

Nu a fost o chestiune ușoară pentru ei să-și mențină stilul de viață. Cu banii furați și-au plătit cazarea în hosteluri și apartamente, mâncarea, închirierea mașinilor și călătoriile în România. Ba chiar și-au permis să cheltuiască banii pe pariuri, restaurante sau haine.

Judecătorul Enrique Morell a dispus expulzarea din Mallorca a celor 17 infractori, care vor trebui să-și caute „de lucru” în altă parte. Vor continua să fure portofele în alt oraș spaniol, doar trebuie să mănânce și ei, iar altceva nu știu să facă.

DISTRIBUIE