marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Icoana transilvăneană, prezentată publicului din Spania printr-o expoziție-video

Scris de: Daniela Stoica , înv Cultură Istorie - joi, 23 iulie 2020 Etichete: , , , , , , ,

„Museikon – o istorie a icoanei transilvănene”, expoziţie ce include obiecte de cult, cărţi, icoane pe lemn şi pe sticlă din secolele XVI-XVIII şi prima jumătate a secolului al XIX-lea, va fi prezentată, în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei şi al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei pe reţelele sociale ale Institutului Cultural Român de la Madrid.

Expoziţia poate fi vizitată în clădirea Museikon, care se află în interiorul cetăţii „Alba Carolina”, la baza bastionului Sf. Mihail din Alba Iulia. Clădirea muzeului are, asemenea oraşului Alba Iulia, o istorie bimilenară, datând încă din vremea Imperiului Roman şi a fost martor al evenimentelor care au marcat istoria naţională a României.

În contextul actual, expoziţia va putea fi vizionată pe paginile de Facebook, Twitter şi canalul de YouTube ale Institutului Cultural Român de la Madrid şi ale partenerilor de proiect, în perioada 23 iulie – 28 august, sub forma unui reportaj sugestiv în limba română, cu subtitrare în spaniolă, ce creează atmosfera unei vizite virtuale ghidate la primul muzeu de artă sacră din România – Museikon, inaugurat în 2017. Curatoarea expoziţiei este Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Unirii.

Publicul este invitat să descopere, în prezentarea video, cea mai veche carte tipărită şi păstrată în limba română, într-o ediţie bilingvă, (română şi slavonă) a Evangheliei după Matei, tipărită în anul 1551; valorosul exemplar, cu o ferecătură specială, din Evanghelia greco-română tipărită de Sfântul Antim Ivireanul la Bucureşti în 1693; cea mai numeroasă şi mai frumoasă colecţie de icoane a pictorului Ioan Pop de la Făgăraş, cel mai mare artist pe sticlă (din perioada 1833-1852 aproximativ); iconostasul ce provine din biserica din Blaj-Tiur (zugrăvit de un ucenic al maestrului Simion Silaghi în jurul anului 1810), remarcabil prin motivele ornamentale sculptate; două icoane din secolul al XVI-lea, adevărate capodopere ale artei post-bizantine; icoane transilvănene pe lemn din secolul al XVIII-lea, multe realizate de maestrul Simion Silaghi, din ce în ce mai apropiate de portret, precum şi alte artefacte.

Cea mai veche carte tipărită şi păstrată în limba română.

Arta sacră este un reper cultural şi identitar important al României, iar obiectele prezentate în această expoziţie sunt mărturii ale unor momente istorice relevante şi adevărate opere de artă, pe lângă rolul de obiecte de cult pe care l-au îndeplinit.

DISTRIBUIE