sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Începând din 13 august, carantina pe teritoriul UE va putea fi evitată numai prezentând Certificatul Digital COVID

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Din România Informații utile Știri - joi, 12 august 2021

Persoanele care călătoresc în alte țări din Uniunea Europeană vor putea evita carantina începând de mâine numai dacă sunt în posesia Certificatului Digital COVID, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din România.

Persoanele care vin în România dintr-o țară aflată pe lista verde, însă, de exemplu Italia, nu sunt obligate să prezinte acest document.

„Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR”, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri, 11 august 2021, de către MAI.

„Prezentarea certificatului digital COVID nu schimbă condițiile de călătorie în România din statele aflate în zona verde din punct de vedere al riscului epidemiologic. Italia se află, în prezent, în zona verde, iar pentru persoanele care sosesc în România din Italia NU se instituie măsura carantinei și nu mai este obligatorie testarea”, precizează Ambasada României în Italia într-o postare pe Facebook.

Aceeași normă se aplică și pentru celelalte țări care se află pe lista verde. Cea mai recentă actualizare a acestei liste, în vigoare din data de 8 august 2021, poate fi văzută aici

Persoanele care s-au vaccinat, au efectuat testul COVID sau au avut această boală și s-au vindecat pe teritoriul României, pot descărca cu ușurință de pe platforma creată de Guvernul României în acest sens, accesând următorul link: https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Persoanele care s-au vaccinat, testat sau vindecat în alte țări UE vor fi nevoite să contacteze autoritățile locale din țările respective sau să verifice informațiile publicate pe site-urile și rețelele de socializare ale Ambasadelor/Consulatelor române din acele state pentru a obține .

„Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat”, se mai precizează în comunicat.

Instituția sus-menționată precizează, de asemenea, că aceste reguli, care sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021, sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României.