duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


O îngrijitoare româncă a fost condamnată în străinătate la 9 luni de închisoare. „Mă simt vinovată”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - miercuri, 15 noiembrie 2023 Etichete: , , , , ,

O îngrijitoare româncă în vârstă de 37 de ani a fost condamnată la Graz, în Austria, la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru furt, după ce a sustras din casa bătrânei pe care o îngrijea obiecte și bani în valoare de 30.000 de euro, informează Krone. Sentința nu este definitivă.

Românca a declarat că avea nevoie de bani pentru a-și plăti niște datorii. În fața instanței, ea a făcut o mărturisire cuprinzătoare și plină de remușcări.

Între august 2021 și decembrie 2021 a îngrijit o bătrână în Kirchenviertel, Steiermark. Pentru a-și putea plăti datoriile de aproximativ 50.000 de euro, a declarat că în ultima zi de muncă a furat ducați de aur (monede istorice), lingouri de aur, bijuterii, monede de argint și bani gheață, în valoare totală de aproximativ 30.000 de euro, din casa femeii, acum decedate.

Ulterior, îngrijitoarea a vândut aceste obiecte de valoare pentru aproximativ 9.000 de euro în România. Împreună cu banii gheață în valoare de aproximativ 2.000 de euro, a reușit să plătească aproximativ 11.000 de euro din datoriile sale.

„Mă simt vinovată”, a declarat femeia româncă în fața judecătoarei Elisabeth Juschitz

A adus și 500 de euro ca despăgubire la proces. Avocatul ei a cerut judecătoarei o pedeapsă mai ușoară. Judecătoarea a considerat cei 500 de euro, mărturisirea inculpatei și lipsa antecedentelor penale ca factori atenuanți, dar a menționat că valoarea mare a furtului și abuzul de poziția de încredere sunt factori agravatori.

Femeia a continuat să lucreze ca îngrijitoare în Austria și mai are de plătit 8.000 de euro din datoria respectivă.