joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Îngrijitor român ajuns la pușcărie în străinătate, a jefuit bătrâna asistată. Condamnată și soția bărbatului

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - vineri, 11 noiembrie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Doi bărbați de naționalitate română au drogat o austriacă în vârstă de 85 de ani în propria sa locuință din landul Stiria și i-au furat bijuteriile din aur. Unul dintre făptași, în vârstă de 33 de ani, a fost condamnat joi, 10 noiembrie, la patru ani de închisoare de Tribunalul din Graz. Pe banca acuzaților s-a aflat și soția sa, considerată „creierul” altei infracțiuni, și care a primit 40 de luni de închisoare, potrivit krone.at.

Din nefericire, nu un coșmar a trezit-o din somn pe sărmana victimă, ci realitatea înfricoșătoare. În toiul nopții, cei doi români au pătruns prin efracție în casa bătrânei crezând că femeia nu era acasă. Dar octogenara dormea în patul ei și când zgomotele din locuință au trezit-o, i-a surprins pe hoți în flagrant. Aceștia au imobilizat-o și au forțat-o să înghită un anestezic, apoi au plecat cu bijuterii de aur în valoare de 15.000 de euro.

Unul dintre cei doi bărbați era îngrijitor de bătrâni și punea la cale furturile împreună cu soția sa

Procurorul Hansjörg Bacher a descris faptele celor doi inculpați ca fiind „infracțiuni extrem de dezgustătoare, disprețuitoare, perfide, comise împotriva persoanelor care au nevoie de îngrijire”, precum și alte acte pentru care îngrijitorul român s-a aflat pe banca acuzaților, împreună cu soția sa în calitate de complice într-un alt caz.

Printr-o agenție de plasament, conaționalul nostru a venit în estul Stiriei ca îngrijitor pentru un bătrân. Se pare că în locuința unde își efectua munca, el a găsit „accidental” ascunzătoarea bijuteriilor soției bătrânului. Din păcate, acesta a decedat și îngrijitorul s-a mutat într-o altă locație, dar a simțit o oportunitate și ulterior a dat lovitura cu ajutorul unui complice.

Lovitură de 900.000 de euro dejucată

Într-un al doilea caz, petrecut în Austria Inferioară, o altă încercare de furt a eșuat. Verișoara soției acuzate – îngrijitoare la rândul ei – a fost instigată să fure lingouri de aur și bijuterii în valoare de 900.000 de euro din locuința unui bărbat în vârstă de 93 de ani. Acest furt a fost împiedicat datorită atenției vecinilor nonagenarului.

Condamnați la închisoare

Inculpatul a susținut în fața instanței că habar n-avea ce era în geanta pe care a furat-o. Și că nu a avut nicio legătură cu anestezierea octogenarei trezite din somn. Însă scuzele sale nu au convins juriul care i-a dat patru ani de închisoare necondiționată, iar soției sale trei ani și patru luni. Sentințele celor doi nu sunt definitive.