marți, 25 iunie 2024
Informația fără granițe


Întorși din străinătate, românii fac coadă la spitale pentru a-și controla sănătatea

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - vineri, 9 august 2019 Etichete: , , , ,

Sute de botoşăneni plecaţi la muncă în străinătate se întorc în vacanţă acasă şi încearcă să profite cât mai mult de timpul liber pentru a-şi face o evaluare a stării de sănătate, scrie Monitorul de Botoșani. Acest aspect crează însă cozi mai mari și timp de așteptare îndelungat pe sălile Unității de Primire a Urgențelor.

Românii încearcă să cheltuiască puţini bani sau chiar deloc, majoritatea nefiind înscrişi în vreun sistem de asigurări de sănătate, nici în România, nici în străinătate. „Sunt oameni care vin în ţară mai obosiţi decât au plecat şi mai bolnavi decât pot să-şi închipuie. Prima unitate la care se adresează este cea în sistem privat, însă când văd că şi acolo sunt programaţi, iar ei stau o perioadă scurtă de timp, astfel că apelează la UPU. Acolo nu li se percep taxe pentru manopere, pentru reactivi de analize, pentru materiale sanitare”, a precizat un medic de la Urgențe.

Astfel, în ultima parte a lunii iulie şi luna august, medicii din urgenţe au ajuns să acorde aproape 200 de consultaţii pe zi, faţă de 160-170, cât ar fi media zilnică de prezentări. Marea nemulţumire a specialiştilor este că mulţi dintre cei veniţi de peste graniţă sunt agresivi verbal şi chiar fizic, iar alţii chiar au uitat să vorbească limba română. „A venit o doamnă, foarte aranjată. Acuza o stare de rău generalizată. Dar nu putea să descrie durerea în română şi folosea un cuvânt în română, două în engleză”, a povestit un asistent din cadrul UPU-SMURD.

De altfel, şi parcarea spitalului a fost „invadată”, în ultimile zile, de maşini înmatriculate în Italia, Marea Britanie, Irlanda sau Spania, precizează sursa citată. Medicii spun că toţi cei care se prezintă sunt evaluaţi şi consultaţi, chiar dacă unii trebuie să aştepte mai mult timp, nefiind urgenţe medicale.

Recomandări pentru românii care pleacă din țară pentru o perioadă mai lungă de timp

O asigurarea medicală încheiată în România poate avea valabilitate în toate ţările lumii, iar în baza acestei asigurări aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările lumii şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.