joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Intrarea în țară cu documente de călătorie expirate sau fără niciun document de identitate

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile Știri - luni, 22 noiembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Dacă ești cetățean român, nu-ți poate interzice nimeni să intri în România. Autoritățile vamale nu sunt autorizate să dea nici măcar amendă în cazul în care ai documentul de identitate sau de călătorie expirat sau nu ești în posesia niciunui document de acest tip.

Astfel, la întoarcerea pe teritoriul României, în conformitate cu art. 29 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, polițiștii de frontieră pot permite intrarea pe teritoriul României a cetățeanului român care se legitimează cu un document de călătorie emis de autoritățile competente române, a cărui valabilitate a încetat, numai după efectuarea verificărilor corespunzătoare în evidențele specifice, cu privire la identitatea și cetățenia titularului.

„În acest caz, durata verificărilor efectuate nu poate depăși 24 de ore din momentul prezentării solicitantului în punctul de trecere a frontierei”, scrie pe site-ul Poliției Române de Frontieră.

În cazul în care persoana care se prezintă în punctul de trecere a frontierei pentru a intra pe teritoriul României declară că este cetăţean român, dar nu posedă documente eliberate de autorităţile române, valabile sau expirate care să ateste identitatea acesteia, deci nu posedă nici un fel de document, organele poliţiei de frontieră trebuie să efectueze în cel mai scurt timp posibil verificările necesare pentru stabilirea identităţii şi cetăţeniei persoanei respective.

Organele poliţiei de frontieră sunt obligate să permită intrarea pe teritoriul României persoanelor respective, de îndată ce stabilesc identitatea acestora, precum și faptul că sunt cetățeni români.

În funcţie de intervalul de timp necesar pentru efectuarea verificărilor corespunzătoare de către organele poliţiei de frontieră, persoana poate fi cazată, cu acordul acesteia, într-un spaţiu special amenajat în incinta punctului de trecere a frontierei, pus la dispoziţie de administratorul acestuia.

Pentru orice dubiu sau întrebări, vă rugăm să contactați Poliția de Frontieră Română la următoarele date de contact:

  • pentru informații: 021.9590;
  • alte probleme: 021 316 25 98 sau 021 318 25 98;
  • e-mail: pfr@igpf.ro

Atenție!

În caz de documente expirate sau în absența acestora, vi se poate refuza îmbarcarea de către companiile de transport, puteți fi opriți pe drum de organele de control și supuși la verificări sau vi se poate refuza trecerea la puncte de frontieră din alte state.

De aceea, pentru o călătorie liniștită și fără probleme, vă recomandăm să verificați din timp durata de valabilitate a documentelor de călătorie și să vă adresați în caz de expirare a acestora consulatelor românești din străinătate, în vederea eliberării unui titlu de călătorie care vă va permite o călătorie liniștită și fără probleme.

Mai multe informații despre titlul de călătorie puteți citi aici.