vineri, 20 septembrie 2024
Informația fără granițe


Între pandemie și politicile de ostilitate împotriva migranților din UK, comunitățile de romi au fost complet abandonate

Scris de: Mihai Călin Bica , înv Blog Cultură Din diaspora Prima pagină Știri - duminică, 22 noiembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , , ,

NOTA REDACȚIEI: Acest articol a fost publicat inițial pe site-ul renumitei publicații britanice The Independent și l-am rugat pe autor, Mihai Călin Bica, să-l prezinte și în limba română.


Viața pe timp de pandemie nu este ușoară pentru majoritatea dintre noi, dar pentru comunitățile de romi niciodată nu a existat o presiune mai mare.

În timp ce familiile se confruntă cu insecuritatea financiară, risc disproporționat de infectare și acces redus la educație și alte servicii publice, comunitățile de romi din Marea Britanie s-au lovit și de o creștere a atitudinii discriminatorii. A fi SCAPEGOATS (țapi ispășitori, tradus în limba română) pentru problemele societății este o povară pe care, din păcate, comunitățile de romi au dus-o pe umerii lor de-a lungul istoriei. Și, din nou, în timp ce suntem atacați, demonizați și luați drept țintă de rasiști, reprezentarea comunităților de romi in mass-media nu pare să se îmbunătățească.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Channel 5 a transmis cea mai recentă ediție a seriei intitulată „Gypsies (romi) cu Ajutoare Sociale și Mândri”. De menționat că în Marea Britanie termenul „Gypsy” nu este considerat unul peiorativ. Emisiunea desconsideră complet viața imigranților de etnie romă și ia în derâdere cultura Est Europeană, fără nici un respect față de comunitățile la care face referire. Nu e de mirare, în acest caz, că etnicii romi sunt de cele mai multe ori reticenți să discute cu presa.

În această perioadă de carantină – când toți suntem vulnerabili – trebuie să fim uniți, să ne cunoaștem mai bine, să găsim puncte comune de susținere reciprocă și decență. La fel ca orice alte comunități minoritare și comunitatea noastră suferă. Anton, un tânar de etnie romă cu care am discutat a fost afectat pe deplin. La un moment dat, mama lui s-a simțit rău, punând însă acest lucru pe seama unei banale răceli. După câteva zile, lucrurile s-au înrăutățit dramatic. Mama lui Anton a fost internată în spital și după câteva zile aceasta a încetat din viață, cauza decesului fiind declarată COVID-19.

Problemele nu s-au încheiat aici din nefericire. Anton a trebuit să ducă la capăt o misiune extrem de dificilă în perioada de carantină: repatriere trupului neînsuflețit al mamei sale în România. Din păcate, nu a fost singurul care a trecut prin asta.

Pandemia de COVID-19 a scos la iveală și a agravat inegalitățile existente în comunitățile noastre. Există dovezi copleșitoare că există un impact disproporționat resimțit de comunitățile etnice din Marea Britanie.

Comunitățile de romi din Marea Britanie au plecat din Europa Centrală și de Est încercând să se elibereze de rasismul instituționalizat, educația izolată, sărăcia, inegalitățile pe piața locurilor de muncă, în domeniul locuințelor și al sănătății create de-a lungul anilor de discriminare în perioada celor 500 de ani de sclavie, precum și a genocidului din timpul celui de-al doilea război mondial.

Aproximativ 200.000 de etnici romi locuiesc astăzi în Marea Britanie, veniți aici din diferite țări est Europene. Și toate aceste comunități vibrante, diferite, împărtășesc această experiență de discriminare.

Având în vedere această experiență și pandemia COVID-19, comunitatea a intrat într-un joc pe care pur și simplu nu-l poate câștiga. În țările din Uniunea Europeană, datele referitoare la speranța de viață în comunitățile de romi este mai mică cu 7 până la 20 de ani. În același timp, în rândul vârstnicilor romi (de peste 65 de ani) se înregistrează o creștere mai abruptă de boli cronice (70% în cazul romilor, comparativ cu 56% în rândul altor etnii).

Din păcate, în unele locuri, comunitatea a fost serios afectată de coronavirus. Diana Blaj de la „Ideea Rom Association”, un ONG de romi din Nottingham, spune că aproximativ 40 de persoane din cei 400 de romi care beneficiază de serviciile asociației, au fost infectați sau au avut simptome. Aceasta confirmă că ajutorul pe care asociația îl oferă comunității este posibil datorită intervențiilor de la autoritățile locale, dar în același timp menționează că este nevoie de mai multă susținere. „În unele zile am zeci de apeluri nepreluate și noi pur si simplu nu avem capacitatea de a ajuta mai mult.”

Majoritatea romilor din Marea Britanie locuiesc în zone sărace, în locuințe închiriate din domeniul privat. În multe cazuri aceștia închiriază locuințe de la proprietari fără scrupule care nu le respectă drepturile.

Unii dintre cei cu șanse mai puține dorm sub cerul liber, pe străzi. Rețeaua de Informații privind Persoanele Fără Adăpost (CHAIN) indică faptul că în perioada 2018/2019, în Londra, erau înregistrate 8855 de persoane fără adăpost. Dintre acestea, 7% au fost înregistrați ca fiind romi. Chiar dacă există o rețea de ajutor pentru această categorie de persoane, în timp de pandemie trebuie să ne întrebăm: fac autoritățile suficiente eforturi pentru a se asigura că cei din comunitățile de romi au acces la aceste servicii?

Romii sunt afectați și din punct de vedere economic. Muncind în prima linie, ca și îngrijitori personali, în curățenie, în sectorul de producție al alimentelor, mulți dintre romi sunt expuși în fața virusului. Un astfel de exemplu este și Cosmin Vlad.

După ce a muncit ani și ani în logistică, mai exact în diverse depozite de mărfuri, acesta s-a decis să-și încerce norocul și în domeniul afacerilor. La 1 martie 2020 a deschis un restaurant cu specific rom și românesc în Nottingham. Pe data de 18 Martie a fost nevoit să-l închidă.

Unul dintre romii care au solicitat ajutor de la Roma Support Group, a declarat: „Am muncit în fabrică fără o zi liberă în ultimii 3 ani. Când a început această criză, au trimis 200 de oameni acasă. Ne-au zis: contactați agențiile cu care aveți contract. N-am primit niciun răspuns și acum nu știu ce să fac.”

Când vine vorba de accesat programele de ajutor oferite de guvern sau de autoritățile locale, problema legată de accesul la platformele electronice prin care se pot depune cererile este și acum ignorată. Câți dintre etnicii romi au tehnologia sau cunoștințele necesare pentru a accesa platforma digitală a Ajutorului de Stat Universal (Universal Credit)?

Este nevoie ca autoritățile locale să stabilească planuri clare privind creșterea gradului de interacțiune între autorități și comunitățile de romi. La fel ca orice altă comunitate, romii au nevoie de informații și ajutor pentru a putea să acceseze serviciile disponibile. Acestea ar trebui să fie oferite într-o limbă cunoscută și prin canale la care comunitatea are acces.

Mai mult de atât, copii romi, pierd din punct de vedere al educației.

O analiză făcută de asociația pentru care lucrez, Roma Support Group, indică faptul că între 70% și 80% dintre copiii care beneficiază de serviciile noastre nu au echipamentul necesar pentru a accesa platformele de învățământ din mediul online. Autoritățile ar trebui să asigure tuturor copiilor, inclusiv celor romi, accesul continuu la procesul de educație.

Și, peste toate toate acestea, amenințarea Brexitului este încă prezentă. Chiar și în această perioadă, Marea Britanie solicită tuturor cetățenilor Europeni, inclusiv romilor, să se înregistreze în programul pentru imigranți numit EU Settlement Scheme pentru pentru a se asigura că drepturile lor vor fi protejate după Brexit. Pentru cei care nu au pașapoarte, acest lucru nu a post posibil pentru aproximativ 2 luni. În circumstanțe normale cei care au doar cărți de identitate, sunt nevoiți să trimită documentul la Ministerul de Interne (Home Office) pentru a fi verificat și ulterior pentru a-i fi validată cererea pentru EU Settlement Scheme. Acest lucru nu a fost posibil pentru pentru că Ministerul de Interne a refuzat să mai primească scrisori pentru 2 luni. Drept consecință, toți posesorii de cărți de identitate nu au putut să depună cereri.

Dar în timp ce romii sunt o comunitate care de obicei întâmpină probleme legate de accesul la informații și ajutor disponibil aceștia sunt nevoiți să-și protejeze sănătatea, atât a lor cât și a familiilor lor. În această perioadă comunitatea noastră a reușit să țină piept acestei provocări.

Ciprian Jăcheanu, unul dintre liderii bisericii Rugul Aprins din Londra, spune că enoriașii săi s-au organizat în echipe de voluntari pentru a-i ajuta pe cei afectați. Aceștia fac cumpărături și livrează alimente la domiciliul celor afectați și, de asemenea, îi contactează telefonic pe cei care au nevoie de susținere morală.

În Glasgow, un grup de 6 romi, care lucrează pentru asociația locală numită Community Renewal, au livrat alimente săptămânal unui număr de 47 de familii rome. Aceștia fac eforturi pentru a transmite informații pentru comunitățile de romi prin intermediul rețelelor sociale.

Între timp, Roma Support Group a colaborat cu alte asociații cum ar fi Community Renewal în Glasgow și Europia din Manchester pentru a furniza informații referitoare la COVID-19. RSG a dezvoltat material video despre COVID-19 în diverse limbi, relevante pentru comunitățile de romi, disponibile acum atât pentru comunități cât și pentru cei care lucrează cu romii. De asemenea, noi oferim sprijin pentru cei afectați să acceseze programele de ajutor financiar de urgență disponibil și, totodată, sprijinim copiii să continue să participe la procesul educațional.

Iar Alexandra Bahor, o activistă romă din Liverpool, a ajutat aproximativ 300 de familii care au primit săptămâna pachete cu alimente. Acest lucru a fost posibil datorită colaborării de succes dintre autoritățile locale, reprezentanți din Parlament și asociația pentru care Alexandra lucrează.

Alți romi sunt muncitori esențiali, în prima linie, care întâmpină un risc crescut de infectare. Un astfel de exemplu este Peter Kotlar care lucrează în Echipa Specializată de Intervenții din localitatea Crewe și care are în sarcină intervențiile referitoare la COVID-19. De asemenea, el sprijină comunitatea de romi, fiind unul dintre voluntarii Asociației Polițiștilor Romi, Gypsy și Traveller (Gypsy si Traveller sunt comunitățile nomade din Marea Britanie). Aceștia se asigură că poliția tratează cu seriozitate orice caz de discriminare împotriva comunităților de romi. Fără aceste eforturi, situația curentă ar fi, indubitabil, mult mai greu de stăpânit.

Al doilea val al pandemiei în Marea Britanie este întâmpinat cu mult mai multă încredere de cei din comunitățile de romi. Dar asta nu se datorează intervențiilor guvernului sau autorităților locale, decât cu mici excepții. Acest lucru a fost posibil datorită capacității care ne-a ținut mereu pe linia de plutire: aceea de a învăța pericolele și de a supraviețui.

Greutățile te fac mai puternic, spun unii. Într-adevăr, romii sunt puternici. Puterea noastră stă în unitatea familiei care ne ajută să trecem chiar și prin momente ca acesta, când inamicul este invizibil. Dar avem nevoie de ajutorul autorităților și al celor din mass media să facă tot ceea ce pot să avem acces la informații și servicii la fel ca orice altă comunitate. Nu cerem tratament special. Noi vrem egalitate.

Te-ar mai putea interesa: