joi, 28 martie 2024
Informația fără granițe


Iohannis a promulgat legea carantinei și izolării. Românii întorși în țară din zonele de risc pot fi trimiși în carantină

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - sâmbătă, 18 iulie 2020 Etichete: , , , , ,

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 18 iulie a.c., decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, se comunică pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Carantina

Potrivit noii legi, toți cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat, conform datelor transmise la nivel național sau internațional de autoritățile competente, pot fi plasați în carantină. Mai exact, legea se aplică românilor sau cetățenilor străini care intră în România din țările care nu sunt incluse în Zona Verde.

Totodată, mai prevede legea, carantina se va face de acum la domiciliul persoanei infectate, într-o altă locuință aleasă de persoana infectată sau, la cerere, într-un spațiu special pus la dispoziție de autorități. Carantina poate fi instituită pe durata perioadei de incubație specifică bolii contagioase și poate fi impusă și celor care au intrat în contact direct cu una sau mai multe persoane care au fost diagnosticate cu o astfel de boală. Măsura încetează la expirarea termenului specific acestei perioade sau chiar și înainte, dacă persoana vizată este confirmată ca fiind deja infectată, caz în care se va dispune izolarea acesteia.

Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalcă măsura carantinei, chiar dacă inițial și-a dat consimțământul, medicul sau organul de control recomandă, Direcția de Sănătate Publică fiind cea care decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituționalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase, informează Știrile PRO TV.

Izolarea

Noua lege prevede, de asemenea, ca izolarea să fie de maxim 48 de ore și poate fi impusă atât cu acordul persoanei suspectate de infecție, cât și fără acordul acesteia, dacă medicul constată riscul de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioase. Izolarea se va face într-o unitate sanitară, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora.

Totodată, medicul poate recomanda prelungirea internării, dacă riscul de transmitere a bolii se menține, sau poate recomanda izolarea la domiciliu, când se constată că riscul de transmitere este redus. Prin urmare, rămâne la latitudinea medicului să decidă cum va fi impusă izolarea pentru fiecare pacient în parte.

Dacă un pacient refuză internarea după cele 48 de ore obligatorii, medicul este obligat să informeze Direcția de Sănătate Publică, care va decide în final, în cel mult 2 ore, dacă bolnavul rămâne în spital sau nu. Tot direcția de sănătate publică va decide ce este de făcut și atunci când bolnavul încalcă măsura izolării la domiciliu, așa cum a fost ea dispusă de medic și consimțită anterior de pacient.

Contestarea carantinei sau a izolării

Persoanele supuse carantinei sau izolării vor avea de acum posibilitatea să conteste în instanță aceste măsuri, dacă sunt de părere că le sunt încălcate drepturile. Conform noii legi, judecarea cauzei trebuie făcută de urgență, în cel mult 24 de ore de la sesizare. Instanța nu poate amâna pronunțarea, iar redactarea hotărârii, care va rămâne definitivă, trebuie făcută imediat.

- Mai multe știri după publicitate -