duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


Italia: Amendă de 10.000 de euro pentru 4 șoferi români și 3 TIR-uri sechestrate. Furau motorină și nu plăteau taxa de drum

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 29 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , , , , , ,

Reușeau să înșele sistemele de taxare de pe autostradă, iar în zonele de serviciu furau motorină de al celelalte automarfare parcate pe timp de noapte, motiv pentru care patru șoferi români de TIR au fost denunțați în stare de libertate pentru mai multe infracțiuni ale codului penal italian și au primit de asemenea amenzi administrative care se ridică la un total de 10.000 de euro.

Cei patru șoferi au fost descoperiți întâmplător de agenții de la Polstrada din Palmanova, provincia Udine, în timpul unor verificări de rutină efectuate vineri, 24 ianuarie 2020, scrie Udine Today. Potrivit sursei citate, șoferii români se aflau cu TIR-urile parcate în zona de serviciu Fratta, de pe autostrada A4 din Veneto, atunci când au fost abordați de polițiști și în timp ce unul dintre ei s-a arătat dispus să colaboreze în vederea efectuării verificărilor, ceilalți trei s-au baricadat pur și simplu în cabinele TIR-urilor și au refuzat să se supună controlului. Abia după ce polițiștii au chemat întăriri la fața locului, ceilalți șoferi au coborât din cabine și au colaborat cu agenții de la Polstrada.

În urma acestor verificări însă polițiștii au găsit în remorcile TIR-urilor diferite instrumente folosite pentru a fura motorină de la alte automarfare care parcau în zonele de serviciu de pe autostradă, cum ar fi 65 de canistre de plastic goale, două pompe izolate și silențioase pe care le foloseau pentru a extrage motorina din rezervoare și șapte furtunuri din plastic. Anchetatorii au constatat apoi că șoferii români au folosit aceste unelte în data de 11 ianuarie 2020 pentru a fura circa 800 de litri de motorină din alte TIR-uri parcate în zona de serviciu Gonars de pe A4. La finalizarea verificărilor toate aceste materiale au fost puse sub sechestru de către autorități, precum și cele trei TIR-uri pe care șoferii români le conduceau.

Ulterioare verificări făcute de Polstrada în baza de date ale companiilor de gestionare ale autostrăzilor au scos la iveală alte infracțiuni comise de cei patru șoferi care arătau că în ultimii doi ani au reușit să înșele sistemele de taxare de pe autostrăzile din regiunea Veneto cu o sumă de circa 10.000 de euro folosind metoda botezată de italieni cu numele „trenulețul”. Asta înseamnă că șoferii în cauză reușeau să se lipească de spatele altor TIR-uri care plăteau taxa pentru a trece astfel fără a plăti ei însuși.