vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Italia: Mamă româncă riscă să facă până la 6 luni de închisoare fiindcă și-a tuns fiica la zero drept pedeapsă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 23 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

„Avea păduchi, tocmai îi luase și de aceea i-am tăiat părul.”

Așa s-a apărat n fața judecătorului marți, 21 ianuarie 2020, L.M. – o mamă româncă în vârstă de 37 de ani și rezidentă în localitatea Belluno din Veneto, după ce a fost trimisă în judecată fiindcă și-a ras fiica în cap în timp ce aceasta dormea. Procurorul care a investigat cazul însă este de altă părere și spune că femeia a recurs la acest gest pentru a pedepsi-o că nu voia să se trezească dimineața. De aceeași părere este și tatăl fetei, în vârstă de 54 de ani, care inițial s-a constituit parte civilă în apărarea fiicei la proces, dar apoi și-a retras plângerea.

„Eram singur acasă, am decis să o sun și, plângând, mi-a spus că i-a tăiat părul. Am văzut-o a doua zi, descoperind că a fost rasă în cap cu aparatul. Mi-a spus că mama i-a tăiat părul ca să o pedepsească, pentru că nu a vrut să meargă la școală în dimineața aceea. Apoi a lăsat-o acasă cu babysitterul”, a povestit în tribunal tatăl minorei.

„Era foarte îngrijorată. A doua zi nu voia să meargă la școală din cauza aspectului său. Profesorii s-au dovedit a fi foarte solidari, și-au pus cu toții o eșarfă pe cap. Apoi s-a obișnuit și a vrut să o țină și la mare. Mama ei a spus că trebuia să o pedepsească pentru că nu poate face cum vrea ea. Trebuia să i se supună”, a mai adăugat tatăl.

În urma denunțului depus la acea vreme de tatăl fetei, procuratura a deschis o anchetă și la finalizarea investigațiilor mama româncă a fost trimisă în judecată pentru abuz în folosirea de mijloace de corecție care au adus prejudicii fizice și psihice copilului. Conform procurorului care a investigat cazul, femeia româncă a depășit linia care separă „a educa” de „a pedepsi”, iar acum aceasta riscă să stea câteva luni bune în închisoare.

La proces au fost chemați ca martori atât babyistterul fetei, cât și profesorii ei, iar dacă prima a confirmat cele declarate de mama fetei, cadrele didactice au spus că fata era foarte clamă și retrasă.

„Era o fată foarte liniștită, aș spune chiar supusă. Încerca să câștige atenția noastră, a profesorilor și nu avea legături prea strânse cu colegii de clasă”, a mărturisit în tribunal o profesoară.

Explicația dată de acuzată în schimb este că fata ei „avea păduchi și având în vedere că mai avusese și în trecut și încercasem tot, loțiuni și multe altele, m-am gândit să o scap de paraziți în acest mod”. Judecătorul a decis ca pe 6 februarie să fie următoare ședință, iar în acea dată vor fi trase concluziile și se va da de asemenea și sentința.

De precizat că în Italia, conform articolului 571 din Codul Penal, oricine face abuz de mijloacele de pedeapsă sau corecție împotriva unei persoane care se află sub autoritatea sa sau care îi este încredințată spre educație și/sau supraveghere (inclusiv în exercitarea unei profesii) riscă până la 6 luni de închisoare .