marți, 19 martie 2024
Informația fără granițe


Italia, Spania și Polonia, miliarde de euro împrumutate de la UE pentru plata șomajului din timpul pandemiei de COVID-19

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - miercuri, 28 octombrie 2020 Etichete: , , , , ,

Italia, Spania şi Polonia, trei țări grav afectate de pandemia de Covid-19, au primit împrumuturi de 17 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru a le ajuta să facă faţă creşterii şomajului în legătură cu pandemia de coronavirus, informează Agerpres.

Italia a obţinut marţi 10 miliarde de euro, Spania a primit 6 miliarde, iar Polonia, 1 miliard de euro.

Comisia Europeană a anunţat marţi, 27 octombrie, că acestea sunt primele plăţi efectuate în cadrul programului temporar SURE, ce vizează sprijinirea măsurilor de şomaj parţial ca răspuns la criza sanitară.

Împrumuturile sunt garantate în condiţii avantajoase, banii sunt împrumutaţi de Comisie pe pieţele financiare, profitând de dobânzile scăzute, apoi acordaţi sub formă de credite statelor membre care au nevoie.

Italia va primi în total 27,4 miliarde de euro, Spania, 21,3 miliarde şi Polonia, 11,2 miliarde, în cadrul acestui instrument temporar, a cărui sumă totală a fost plafonată la 100 miliarde de euro.

Guvernul României a aprobat acordul de împrumut cu Uniunea Europeană, care se ridică la 4 miliarde de euro pentru finanțarea măsurilor de sprijin pentru angajații și angajatorii afectați de pandemia de coronavirus, a anunțat vineri, 23 octombrie, Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului Ludovic Orban, potrivit sursei citate.

„Este un proiect de ordonanţă de urgenţă foarte important prin care a fost aprobat acordul de împrumut cu Uniunea Europeană în valoare de patru miliarde de euro. Aceşti bani se adaugă la pachetul financiar negociat deja de preşedintele României, în valoare de 80 de miliarde de euro, şi, împreună cu Guvernul României, ei fac parte din programul SURE, pentru decontarea măsurilor de sprijin pentru angajaţi şi angajatorii afectaţi de pandemia COVID. Sunt patru miliarde de euro pe care România îi obţine prin acest împrumut, un împrumut realizat la condiţiile de dobândă şi de rating făcute de Comisia Europeană”, a precizat Dancă.