miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Italia: Valentino Rossi obligat să plătească 34.000 de euro foștilor colaboratori domestici, doi cetățeni moldoveni

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 21 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Renumitul motociclist italian, Valentino Rossi, campion mondial de 9 ori la Moto Grand Prix, este obligat în urma unei sentințe dată în urmă cu câteva zile de Curtea de Apel din Ancona să plătească suma de 34.000 de euro către doi foști colaboratori domestici, ambii originari din Republica Moldova, care au lucrat la vila sa din Tavullia, în regiunea Marche. Sportivul câștigase inițial procesul, dar cei doi moldoveni, soț și soție, au făcut apel și sentința s-a întors în favoarea lor.

Cei doi soți, Victor Untu și Zinaida Jigan, au lucrat la vila lui Rossi mai mulți ani, el fiind angajat în anul 2005 și ea în 2008. În preajma sărbătorii de Crăciun din 2016 însă, la distanță de câteva zile fiecare și fără niciun preaviz, ambii colaboratori domestici au primit o scrisoare de concediere semnată de societatea Domus Mea care deținea vila înainte să intre (pe acte) în posesia lui Valentino Rossi și al cărei administrator unic este tatăl acestuia, Graziano.

Untu și Jigan, asistați de avocații Mario Del Prete și Cinzia Fenici, l-au dat în judecată pe Valentino Rossi pe motiv că această concediere nu a avut loc în conformitate cu legea și au cerut de asemenea să le fie plătite și orele suplimentare lucrate de cei doi la vila campionului, pretinzând în total 114.000 de euro despăgubire (din care 80.000 de euro ar fi pentru orele suplimentare). În primă instanță însă judecătorul i-a dat dreptate lui Rossi pe motiv că cei doi moldoveni au fost concediați conform legii, iar societatea deținută de tatăl sportivului și el însuși „sunt două entități diverse”. În urma acelei sentințe, soții moldoveni erau obligați să plătească 16.000 de euro cheltuieli de judecată.

Cu toate acestea, avocații cuplului au făcut apel la această sentință și au demonstrat judecătorilor că Valentino Rossi era deja proprietarul legal al vilei încă din luna septembrie 2016, prin urmare era obligația lui să trimită preavizul celor doi colaboratori domestici. În fața acestei dovezi, judecătorii Curții de Apel din Ancona au constatat atunci că soții Untu-Jigan trebuie fie angajați din nou în termen de trei zile de la această ultimă sentință, fie despăgubiți de motociclist cu șase salarii lunare el și cinci salarii ea, pentru un total de 24.000 de euro, plus 10.000 de euro cheltuieli de judecată.

Nu le-au fost recunoscute în schimb orele suplimentare lucrate, deoarece avocații lui Rossi au demonstrat că acele ore au fost de fapt efectuate de societăți externe și nu de cei doi angajați moldoveni. Avocații motociclistului au posibilitatea în continuare de a face apel la Curtea de Casație, dar nu s-a luat o decizie încă în această privință.