sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Italienii au decis la vot reducerea numărului de parlamentari. Vor fi cu 345 mai puțini senatori și deputați

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - luni, 21 septembrie 2020

Între 60% şi 64% din alegătorii care s-au prezentat la vot au votat pentru reducerea numărului de parlamentari din Italia de la 945 la 600, arată un sondaj la ieşirea de la urne realizat de televiziunea publică RAI.

Urnele s-au închis astăzi la ora locală 15:00. Votarea a început de duminică, iar rezultatele urmează să fie anunţate luni seara, însă sondajul realizat de RAI nu lasă loc dubiilor.

În prezent, Italia are al doilea cel mai mare parlament din Europa, după cel al Regatului Unit (aproximativ 1.400), situându-se în faţa Franţei, care are 925 de parlamentari.

Reducerea numărului parlamentarilor a fost o promisiune făcută în campania electorală de Mişcarea 5 Stele.

„Ceea ce am obținut astăzi este un rezultat istoric – a spus Luigi Di Maio citat de Corriere della Sera. „Ne întoarcem la un Parlament normal, cu 345 de fotolii mai puține. Acum urmează să reducem salariile parlamentarilor. Fără Mișcarea 5 Stele toate acestea nu s-ar fi întâmplat niciodată.”

Și secretarul Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, a declarat că este „mulțumit” de rezultatul referendumului.

În Toscana, Campania, Puglia şi Marche, controlate de stânga, respectiv Liguria şi Veneto, unde este majoritară dreapta, odată cu referendumul constituţional s-au desfăşurat şi alegeri locale pentru desemnarea preşedinţilor regiunilor.