vineri, 29 martie 2024
Informația fără granițe


Izolarea și carantina sunt din nou legale în România. Cei care se întorc din „zone roșii” vor fi obligați să se izoleze timp de 14 zile

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Informații utile Prima pagină Știri - miercuri, 22 iulie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

În ultimele săptămâni, peste o mie de bolnavi contaminați s-au externat la cerere şi aproape 3.700 de români diagnosticaţi cu Covid-19 nu au fost internaţi în spitale, împrăștiind astfel virusul. Din această cauză, începând de marți, 21 iulie, când carantina și izolarea sunt din nou legale în țara noastră, cea mai importantă sarcină trasată de guvern direcțiilor de sănătate publică este chemarea obligatorie pentru reevaluare medicală a pacienților externați la cerere din spital fără a fi vindecați și a celor care au fost confirmați cu COVID-19, dar au refuzat internarea, informează TVR.

În carantină pot fi plasaţi, în primul rând, cei care au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală contagioasă. Dar în carantină vor ajunge şi cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat pe baza datelor transmise la nivel naţional sau internaţional de autorităţile competente.

Sunt considerate țări cu risc ridicat cele în care rata cazurilor noi de îmbolnăvire, din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, e mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară. Iar în acest moment sunt puţine astfel de tari dacă privim spre acest clasament întocmit de Centrul European pentru combaterea răspândirii bolilor. România se află pe poziţia a patra la rata infectărilor, aşadar doar cei care vin acum din Luxemburg, Suedia sau Portugalia vor fi obligaţi să intre în carantină pentru 14 zile.

Carantina poate fi instituită la domiciliul persoanei vizate, într-o altă locuinţa aleasă de persoana vizată sau într-un spaţiu special al autorităţilor.

Carantina poate fi instituită pe durata perioadei de incubaţie a bolii în cauză

Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalcă măsură carantinei, deși iniţial a consimţit-o, medicul sau organul de control recomandă, iar direcţia de sănătate publică decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituţionalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Carantina poate fi instituită pe durata perioadei de incubaţie a bolii în cauză. Măsură încetează la expirarea termenului specific acestei perioade sau înainte, dacă persoana vizată este confirmată că fiind deja infectată caz în care se va dispune izolarea acesteia.

Iată care sunt alte măsuri instituite în noua lege a carantinării și izolării, intrată în vigoare marți:

Toate persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus vor fi internate cel puțin 48 de ore, prin decizie a DSP. Tot prin decizie a DSP, la recomandarea medicului, vor urma un tratament în spital. Însă, aceste hotărâri pot fi contestate în instanță.

Pacienții care necesită terapie intensivă vor fi transferați în spitalele COVID mai puțin aglomerate.

Angajații din Sănătate vor fi detașați fară acordul lor sau al conducătorului spitalului acolo unde va fi nevoie: la direcțiile de sănătate publică, în spitale sau la serviciile de ambulanță, cu spor de 50% și diurnă.

Medicii de familie vor urmări evoluția pacienților izolați la domiciliu și vor fi cooptați în desfășurarea anchetelor epidemiologice.

De altfel, angajații și specialiștii direcțiilor de sănătate publică vor fi obligați să urgenteze aceste anchete și să le încheie în cel mult 24 de ore.

Centrele de diagnostic au obligația să prezinte separat lista noilor infectați față de lista persoanelor retestate. Prioritate la testare vor avea persoanele evaluate în baza protocolului stabilit de autorități.

Timp de aproape o lună, autoritățile nu au avut o bază legală prin care să oblige persoanele infectate să se izoleze sau să rămână internate. Peste 10.000 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în această perioadă.