sâmbătă, 27 iulie 2024
Informația fără granițe


Jurnalist român din străinătate premiat pentru fotografiile făcute în războiul din Ucraina

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Evenimente În evidență Prima pagină Știri - duminică, 9 octombrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Unul dintre cele mai mari premii de jurnalism din lume a fost câștigat de foto-reporterul Vadim Ghirda, de la Associated Press. Sâmbătă, 8 octombrie 2022, în Franța, a obținut Premiul publicului la «Prix Bayeux des correspondants de guerre», pentru reportajele sale fotografice din Ucraina.

Bayeux-Calvados-Normandia pentru corespondenți de război s-a încheiat sâmbătă, 8 octombrie 2022, cu ceremonia de decernare a premiilor. Războiul din Ucraina a fost în centrul dezbaterilor acestei ediții a 29-a, cu șase reportaje premiate la cele zece categorii. Premiul publicului a fost decernat românului Vadim Ghirda.

Foto: Vadim Ghirda

 

Vadim Ghirdă este unul dintre cei mai apreciați fotografi din presă la nivel internațional, activând în breaslă de peste 30 de ani pentru Associated Press. Fotografiile sale din timpul războiului ruso-ucrainean fac înconjurul lumii și sunt preluate de cele mai importante publicații și televiziuni, precum The New York Times, CNN, ABC sau Al Jazeera.

Copii privind prin fereastra unui tren neîncălzit care pleacă din Kiev spre Lviv, joi, 3 martie 2022, Ucraina. Foto: Vadim Ghirda

Premiul Bayeux Calvados-Normandia pentru corespondenţi de război este un eveniment anual, care are loc în prima săptămână a lunii octombrie, destinat să aducă un omagiu jurnaliştilor care îşi exercită profesia în condiţii periculoase pentru a oferi acces la informaţii gratuite.

Foto: Vadim Ghirda

Bayeux, primul oraş eliberat din Franţa, care a devenit apoi centrul presei internaţionale, a lansat aceste premii în 1994 cu ocazia marcării a 50 de ani de la debarcarea din Normandia.

Foto: Vadim Ghirda

Vadim Ghirdă s-a născut la București și a terminat Facultatea de Construcții. De 32 de ani, este un fotojurnalist obișnuit cu zonele de conflict. A văzut suferință cruntă, degradarea umanității și atrocitățile comise în numele războaielor, relatează Cultura la dubă.

Pe când avea doar 18 ani, în 1990, a început colaborarea sa cu Associated Press la Mineriada din iunie. A surprins în imagini prăbușirea comunismului în Europa Centrală și de Est, acoperind ani la rând această regiune în momente de conflict. A participat ca fotojurnalist la declararea independenței Moldovei, războiul din Transnistria, protestele din Ucraina de la începutul anilor ’90, apoi la prăbușirea Iugoslaviei, bombardamentele din Serbia, conflictul din Bosnia sau la criza din Kosova și războiul din Macedonia.

În anii 2000 a transmis imagini din timpul conflictelor armate din Israel și Irak, apoi a participat la protestele din Ucraina în 2014 și la alipirea Crimeei de Rusia.

De asemenea, a ilustrat fenomenul migrației provocate de războiul din Siria și a fost premiat pentru una dintre fotografiile sale la Word Press Photo, cel mai important concurs de fotografie din lume.