miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost eliminată. Toți cei care intră în România vor respecta aceeași regulă

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - luni, 31 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost eliminată, a anunțat luni, 31 ianuarie, secretarul de stat Raed Arafat. Va exista o singură regulă: carantină de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatul digital COVID-19 care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală sau testarea cu cel mult 72 de ore înainte.

Prin măsurile adoptate azi, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare (roșie, galbenă sau verde), în funcție incidență.

Așadar, se instituie carantina cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România.

„Se elimină lista țărilor cu risc epidemiologic. Prin măsurile adoptate astăzi, se elimină terminologia de state aflate sub anumită culoare, în funcție incidență. Regula generală va fi: se instituie carantină de cinci zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificat digital – vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

Vor fi și excepții, precum copiii cu vârsta sub 12 ani.

Carantina pentru persoanele care au fost contact direct se reduce la cinci zile. Exceptați cei trecuți prin boală, care au maxim 90 de zile de la ieșirea din izolare”, a precizat Arafat într-o conferință de presă de la sediul Guvernului României.