fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Locuri de muncă în străinătate, printre tările cele mai căutate de români se numără Germania, Franţa și Marea Britanie

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - marți, 9 iunie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Aproape 1,3 milioane de români s-au întors în ţară în ultimele două luni, în principal din cauza pierderii locurilor de muncă pe care le aveau în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie sau Germania, dar mulţi dintre ei au început să îşi caute din nou joburi în străinătate, arată un sondaj eJobs citat de ZF.

Odată cu ridicarea măsurilor de izolare din multe state europene, numărul aplicărilor pentru locuri de muncă în alte ţări a crescut, fiind înregistrate 20.000 de cereri în luna mai.

Spania şi Italia nu mai sunt în preferinţele românilor

Ţările cele mai căutate de candidaţi sunt Germania, Franţa, Olanda, Marea Britanie şi Grecia. Dacă până acum câţiva ani Spania şi Italia dominau acest clasament, acum se află abia pe locurile 8 şi 9 în preferinţele românilor, fiind întrecute de destinaţii precum Austria sau Belgia.

O altă schimbare interesantă în dinamica ultimelor două luni şi jumătate este legată de faptul că cea mai căutată categorie de candidaţi este cea a specialiştilor din sectorul medical. Aproape 4.000 de joburi în acest domeniu au fost postate doar în luna mai. Următorii cei mai căutaţi sunt muncitorii calificaţi, candidaţii care vor să lucreze în producţie şi cei cu experienţă în construcţii şi instalaţii.

Sunt înregistrate mai puține locuri de muncă în turism și în sectorul casnic

„Aşa cum era de aşteptat, a scăzut numărul de joburi disponibile pentru cei care vor să lucreze în turism sau în zona de baby-sitting şi menaj. Iar suprasolicitarea sistemelor medicale în acest context atipic a determinat multe ţări să apeleze la import de personal medical, astfel încât să facă faţă volumului de muncă uriaş. Este, poate, pentru prima oară când sunt căutaţi mai mulţi specialişti decât muncitori”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În acest moment, peste 1.500 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile pe ejobs.ro.

DISTRIBUIE