vineri, 29 martie 2024
Informația fără granițe


Lupta cu noul coronavirus și motivele raționale pentru care ar trebui să stăm închiși în casă pentru a-l învinge

Scris de: Mihai Diaconu , înv Blog În evidență Prima pagină - duminică, 22 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Mulți oameni încă nu înțeleg sau nu le pasă de gravitatea situației în care se află întreaga lume în acest moment din cauza pandemiei cu noul coronavirus, care este considerat încă de mulți ca fiind „doar o gripă”. Indiferent de simptomele provocate de acest nou virus, despre care specialiștii spun că ar avea chiar două tulpini și că una provoacă simptome mai severe, cealaltă mai ușoare, problema este alta: cât de ușor se răspândește.

Din fericire, se știe deja că răspândirea are loc la nivel comunitar, adică persoanele sunt infectate după ce au intrat în contact cu cineva dintr-o anumită comunitate, chiar și atunci când nu se știe cu cine exact. De exemplu, pacientul 1 din Italia, un bărbat de 38 de ani care locuiește în localitatea Codogno din provincia Lodi (Lombardia) a fost infectat după ce a intrat în contact cu un antreprenor italian care tocmai se întorsese din China. Antreprenorul nu a fost confirmat niciodată ca fiind infectat cu noul coronavirus, dar este posibil să se fi vindecat până i-au făcut testul, fiindcă în organismul multor persoane virusul supraviețuiește în lupta cu sistemul imunitar doar câteva zile.

Pacientul 1 în schimb a transmis virusul mai departe în comunitatea din care face parte, deci cea din Codogno. A jucat fotbal cu prietenii, a fost la muncă, la cumpărături sau și-a vizitat părinții în zilele imediat următoare. A fost chiar și la Urgențe, pe data de 16 februarie, când au început să apară primele simptome ale bolii (febră, tuse, etc), dar medicii l-au trimis înapoi acasă spunându-i că are „doar gripă”. După câteva zile, mai exact joi, 20 februarie, s-a întors iar la spital în stare agravată și i-au făcut testul pentru noul coronavirus care a ieșit pozitiv. După o lună de chinuri petrecută la Terapie Intensivă, perioadă în care a fost nevoit să respire cu ajutorul aparatelor, s-a vindecat și a fost externat.

Între timp însă toate acele persoane cu care a pacientul 1 a intrat în contact înainte să fie diagnosticat cu COVID-19, inclusiv soția lui care la acea dată era gravidă în luna a opta, au transmis virusul mai departe. Cum? Pur și simplu continuându-și viața normală, intrând în contact cu familia, prietenii, colegii de muncă, etc. Mai departe știți povestea: s-a ajuns inițial la măsuri de carantină aplicate asupra celor 11 localități din Lombardia și Veneto care au fost afectate, apoi măsurile s-au extins în toată Italia, iar acum circulă armata cu tancurile pe străzile orașelor pentru a împiedica oamenii să mai iasă din case și să răspândească virusul mai tare. Asta deoarece până la ora 17:00 de sâmbătă, 21 martie 2020, Italia a avut parte de 53.578 de cazuri de contaminare, dintre care 37.860 sunt încă infectați și 4.825 au murit. Doar 5.129 s-au vindecat până în prezent.

Putea fi evitată această situație dramatică?

Bineînțeles că se putea!

Pe de-o parte, guvernul italian putea să închidă imediat granițele și să declare stare de urgență pentru o lună. Ar fi avut de suferit din punct de vedere economic foarte mult, dar cu siguranță nu mai mult decât suferă acum și nu numai din punct de vedere economic. Nu știm dacă a fost frica de a pierde voturile oamenilor care i-a împins să trateze problema cu atâta lejeritate sau au fost alte chestiuni la mijloc despre care noi, muritorii de rând, habar n-avem. Cert este însă că lipsa de măsuri drastice luate la timp a permis răspândirea virusului cu ușurință nu numai la nivel național, în Italia, ci și la nivel global, creând ceea ce de curând a fost definită de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o pandemie.

Pe de altă parte, oamenii au refuzat să înțeleagă gravitatea situației sau nu au crezut că informațiile transmise de autorități sunt reale. Au circulat (și mai circulă încă din păcate) diferite teorii ale conspirației la nivel global și mulți au acuzat în același timp autoritățile și presa că vor să creeze panică, să sperie lumea, etc. S-a creat probabil un fel de revoltă din partea cetățenilor de rând față de situația în care se aflau, față de autorități și mulți refuzau să accepte realitatea sau măsurile impuse, ceea ce a dus în final la agravarea situației. Fie că virusul a fost transmis prin contact direct sau pur și simplu prin picăturile de salivă din aer pe care persoanele infectate le propagau prin tuse sau strănutare, acesta s-a răspândit într-o lună de zile atât de mult și a infectat atât de mulți oameni încât sistemul sanitar din Italia este la un pas să se prăbușească.

Medicii, în special cei din nordul Italiei,  sunt nevoiți acum să trieze pacienții și să-i trateze doar pe cei care mai pot fi salvați, iar cei care suferă și de alte patologii grave sunt lăsați pur și simplu să moară. Asta pentru că locurile în spital, la Terapie Intensivă, sunt foarte limitate în comparație cu numărul de persoane care au nevoie de tratament. Și chiar dacă nu ar fi limitate, nu există destul personal medical care să-i îngrijească. Țări precum SUA sau Marea Britanie, de exemplu, chiar dacă ar avea toate paturile, ventilatoarele și tot ce le trebuie la nivel de Terapie Intensivă, tot nu ar face față situației din cauza lipsei de medici și infirmieri, care ar fi depășiți de cel puțin opt ori de numărul de bolnavi în cazul celor mai rele scenarii de extindere a pandemiei.

Singura soluție așadar ar fi „distanțarea socială”, cum este numită în termeni eleganți, o soluție care va schimba lumea complet conform unor experți (și nu neapărat în rău), dar care în prezent pare a fi singura metodă eficientă în ceea ce privește oprirea pandemiei, în lipsa unui vaccin. În ciuda informațiilor care circulă în aceste momente prin lume însă, acelea conform cărora se testează deja anumite vaccine, mulți specialiști virologi afirmă că un vaccin de fapt nu poate fi produs într-un timp mai scurt de un an de zile, poate chiar un an și jumătate. În această privință, din păcate, putem doar să așteptăm pentru a avea un răspuns concret.

Până atunci însă nu prea avem de ales, trebuie să stăm închiși în case pentru a împiedica răspândirea virusului și asta nu numai pentru că nu vrem ca alți oameni să moară, mulți dintre ei dragi nouă, ori să ne îmbolnăvim chiar noi, ci și pentru că nu vrem să rămânem fără locuri de muncă, fără salarii și fără bani de mâncare, nu mai zic de alte cheltuieli. De exemplu, lucrezi într-un restaurant, hotel sau în transportul de persoane? Nu vei mai avea un loc de muncă sau un salariu atât timp cât acest virus se plimbă prin lume. Ești un infractor care trăiește din furat sau înșelat oamenii? Nu vei avea pe cine să înșeli, de la cine să mai furi sau ce să furi, dacă virusul se răspândește în continuare. Dar oricare ar fi profesia ta sau statutul tău social, dacă nu faci parte din acel mic procent al populației care are bani să trăiască fără să facă nimic vreo câteva luni bune de acum înainte și virusul continuă să se răspândească prin lume cu aceeași viteză ca până acum, vei fi afectat și tu din punct de vedere economic, fii sigur de asta!

Motivele raționale pentru care trebuie să stăm închiși în casă pentru opri pandemia

Principalele motive pentru care ar trebui să stăm cu orice preț închiși în case și să facem tot posibilul să ieșim numai și numai dacă avem nevoie de mâncare sau de ceva urgent (folosind măști și mănuși de protecție, spălându-ne foarte des pe mâini, evitând orice contact fizic cu alte persoane și păstrând o distanță de minim un metru) ar fi în concluzie următoarele:

  1. Primul motiv logic ar fi acela de a nu te îmbolnăvi tu însuți. E „doar o gripă” sună simplu, pare o nimica toată, dar cred că mulți uită ce rău s-au simțit când au avut gripă ultima oară sau poate nu au avut niciodată gripă și nu știu ce-i așteaptă. Nu mai spunem de bani pe medicamente care trebuie cheltuiți, dacă se mai găsesc zilele astea prin farmacii sau pur și simplu pierderea timpului în mod inutil. Dacă ești totodată o persoană care suferă și de alte patologii, riști să-ți pierzi chiar și viața, deci gândește-te cel puțin de două ori înainte să mai ieși din casă de acum fără un motiv cu adevărat valid, nu te lăsa păcălit de emoții sau de teoriile complotiste de doi lei care circulă pe internet. Lasă-te convins numai de instinctul tău de supraviețuire, fiindcă doar acela va conta în final;
  2. Darwin spunea că orice ființă de pe pământ trăiește după două principii de bază: supraviețuirea individului și supraviețuirea speciei. În primul principiu se încadrează cele scrise la punctul 1, la cel de-al doilea însă ar fi multe de discutat. Știm foarte bine că virusul provoacă decesul în general în rândul persoanelor în vârstă sau care suferă și de alte boli grave, deci e cam greu să spui că specia umană este în pericol. Trebuie să ținem cont totuși că, potrivit experților, Sars-COV-2 (noul coronavirus) este un virus necunoscut încă și, mai rău, poate suferi mutații oricând pentru a se adapta și altor tipuri de organisme sau a lupta cu sistemul imunitar, de aceea am fi ignoranți și aroganți să presupunem că suntem invincibili în fața virusului. Plus că deja ne pune în genunchi la nivel economic omorând doar bătrânii și bolnavii, imaginați-vă dezastrul provocat dacă ar suferi mutații și ar afecta și persoanele tinere;
  3. Un motiv, despre care am făcut câteva precizări până acum, este cel economic. Ne aflăm deja într-o criză economică majoră la nivel global provocată de pandemia cu noul coronavirus și cu cât aceasta va fi extinsă în timp, cu atât vom suferi mai tare. Multe firme, bănci și chiar și țări întregi vor intra în faliment, foarte mulți oameni vor rămâne fără locuri de muncă și, mai rău, se riscă și provocarea de conflicte armate la nivel mondial, dacă nu chiar un al treilea război mondial, în contextul în care situația economică se va înrăutăți. Multe state vor încerca să preia resurse cu forța din alte teritorii, se vor crea chiar și alianțe în acest sens și asta nu poate decât să ducă la decesul a milioane și milioane de oameni, majoritatea tineri și sănătoși, cum s-a întâmplat deja la fiecare război mondial;
  4. Un alt motiv foarte valid pentru a sta în casă este și acela de a reduce poluarea. Sună paradoxal, dar foarte puțini oameni sunt conștienți de faptul că au nevoie de aer curat pentru a continua să trăiască bine și în aceste zile aerul este mai curat decât a fost vreodată în ultimul secol, dacă nu mai mult, de când planeta a început să fie bombardată pur și simplu de fabrici, avioane, mașini, vapoare și trenuri care au intoxicat-o de la un capăt la celălalt al lumii. Nici nu vă imaginați cât de bine îi prind aceste zile de respiro și cât ne va fi de folos pe viitor. Dacă lumea s-ar putea opri în loc în fiecare an pentru câteva zile, efectele benefice pentru noi ar fi nemaipomenite;
  5. Am lăsat reducerea „poluării spirituale” pe ultimul loc, fiindcă e mai greu să fie redusă dacă nu închidem și televizorul, internetul, telefonul, etc., mai ales în situația de față. Dar distanța față de toate informațiile cu care suntem bombardați zilnic din toate părțile, câteva săptămâni de relaxare și odihnă mentală nu pot fi decât benefice atât pentru corp, cât și pentru minte. Dacă sunteți singuri și nu aveți pe nimeni, citiți o carte sau scrieți una. Faceți sport, exercițiile fizice se pot face și în casă fără nicio problemă, unele chiar complexe. Rugați-vă sau meditați, dacă nu sunteți credincioși. Orice, numai evitați să deschideți televizorul sau internetul mai mult decât trebuie. Dacă sunteți cu familia, jucați cărți sau oricare alt joc de grup. Construiți ceva împreună, faceți planuri de viitor, imaginați-vă tot ce poate fi mai frumos și încercați să găsiți soluții pentru a face ca visurile voastre să devină realitate. Oricum ar fi, veți vedea că atunci când va veni seara și veți pune capul pe pernă, nu veți fi decât mulțumiți de modul în care ați petrecut ziua.

Cu siguranță motivele pentru care ar trebui să stăm acasă în aceste zile sunt mult mai multe și la fel de benefice, dar acestea cinci ar trebui luate în considerare în primul rând și dacă nici acestea nu ne motivează îndeajuns, celelalte motive probabil foarte puțin vor conta. Dacă vrem să fim și mai motivați însă, ar trebui să ne întrebăm de ce anume ne temem cel mai mult și să ne gândim dacă infectarea cu noul coronavirus ne-ar putea aduce în acea situație.

Unii dintre noi, de exemplu, cel mai mult ne este frică să nu pierdem viața sau să nu-și piardă viața părinții, copii noștri care poate deja suferă de anumite boli, de aceea trebuie să evităm cu orice preț să ieșim din casă, să fim contaminați și să transmitem mai departe virusul. Alții în aceste zile sunt îngrijorați poate de faptul că vor rămâne fără un venit sau un loc de muncă și sunt conștienți că dacă această situație de urgență se prelungește, firma pentru care lucrează sau pe care o dețin va da faliment. Foarte puțini sunt cei care se gândesc pe termen lung și își imaginează efectele devastatoare pe care le poate avea această pandemie asupra omenirii, dar cine reușește să-și imagineze asta cu obiectivitate cu siguranță va fi mai motivat decât toți ceilalți să stea în casă. Oricum ar fi, în contextul de față nu există absolut niciun motiv logic pentru care să ieșim din casă dacă nu avem nevoie de mâncare sau ceva urgent, cum ar fi să mergem la medic sau la spital pentru o problemă de sănătate gravă.

#StaiAcasă