luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


Lupta impresionantă a unui tânăr român din Spania, ajuns paralizat și în comă după ce a fost bătut cu brutalitate de 18 tineri

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 3 iunie 2023 Etichete: , , , , , , ,

La data de 25 iulie 2021, viața tânărului român din Spania Alexandru Andrei Ioniță, cunoscut de toți ca fiind „Alex”, a fost schimbată în mod radical printr-un act de violență inimaginabil petrecut în localitatea Amorebieta-Etxano, provincia Vizcaya din comunitatea autonomă Țara Bascilor.

Conaționalul nostru, care avea atunci 23 de ani, a fost victima unui atac brutal comis de 16 persoane, dintre care opt erau minori. Loviturile i-au provocat o comă profundă, iar medicii au avut inițial îndoieli că va supraviețui.

Alex a rămas imobilizat într-un pat de spital timp de luni de zile, cu mama sa, Ana Claudia, care l-a vegheat fără încetare.

Alex, imobilizat la pat, și părinții săi. Sursă foto: elcorreo.com

În ciuda acestei tragedii de neimaginat, povestea lui Alex este una de reziliență și luptă pentru justiție, relatează ziarul spaniol El Correo. Șase dintre cei opt minori implicați în acest act de agresiune au fost condamnați de un tribunal pentru minori în decembrie pentru tentativă de omor calificat.

Alți opt tineri, majori la momentul incidentului, sunt încă în așteptarea unui proces. În total, minorii și familiile lor sunt obligați să îi despăgubească pe Alex și pe părinții săi cu suma de 821.900 de euro, plus 10.000 de euro fiecărui părinte.

Dar povestea lui Alex nu se termină aici. După ce a reușit să iasă din comă, la spitalul de Cruces, și a fost transferat la spitalul din Gorliz, iar ulterior într-o locuință adaptată nevoilor sale, Alex a început un drum anevoios de recuperare.

Cu ajutorul unei femei misterioase din Ibiza, care a dorit să își păstreze anonimatul, Alex primește tratament într-o clinică privată din Barcelona. Această binefăcătoare suportă integral costurile tratamentului lui Alex.

Progresul lui Alex este lent, dar constant. Deși tânărul nu poate vorbi sau mânca de unul singur și se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile, el a început să dea semne de îmbunătățire.

Când este întrebat cum se simte, Alex ridică ușor brațul stâng și face un pumn, încercând să salute. În ciuda faptului că nu poate vorbi, el poate da din cap pentru a răspunde afirmativ.

În clinică, Alex face patru ore de exerciții zilnic. El a reușit să facă primii săi pași, spre emoția mamei sale care a declarat că a fost „cea mai fericită zi a vieții” sale atunci când l-a văzut pe fiul ei din nou în picioare.

Terapeuții lucrează cu Alex pentru a stimula corpul său și a trimite cât mai multe informații către creierul său prin mișcare.

Chiar dacă Alex încă are nevoie de ajutor constant, echipa sa medicală se concentrează pe îmbunătățirea calității vieții sale. Valerio Zucconi, unul dintre terapeuți, afirmă că se străduiesc să „elibereze și să activeze” corpul lui Alex, muncind pentru a „îmbunătăți stilul său de viață”.

Chiar dacă progresul este lent, reziliența lui Alex și a mamei sale reprezintă o lecție de viață pentru toți cei care sunt martori la această poveste emoționantă.