miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


MAE: Aniversarea a 30 de ani de relații diplomatice româno-irlandeze

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - sâmbătă, 18 aprilie 2020 Etichete: , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 18 aprilie 2020, a 30 de ani de relații diplomatice româno-irlandeze și nivelul foarte bun al cooperării dintre cele două state, în continuă dezvoltare, pe baza valorilor și intereselor pe care cele două state le împărtășesc.

De o relevanță deosebită sunt momentele de referință ale dialogului bilateral, printre care, în ultimii ani, s-au numărat vizita la București, în iulie 2018, a Prim-ministrului Irlandei, precum și numeroase contacte la nivel guvernamental și parlamentar.

În celebrarea acestei importante aniversări bilaterale, un rol central revine comunității românești din Irlanda, care reprezintă o veritabilă punte de legătură între cele două țări și a cărei contribuție la societatea irlandeză este incontestabilă și unanim apreciată.

La acestea se adaugă cooperarea economică dinamică, în continuă creștere, mai ales în ultimii ani, pe fondul unei voințe puternice manifestate de cele două părți pentru creșterea schimburilor comerciale și a investițiilor.

La nivel european, relațiile româno-irlandeze au intrat într-o fază nouă, de cooperare aprofundată, cel mai recent fiind impulsionată cu ocazia exercitării de către România a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019. Acest mandat a conferit un prilej semnificativ pentru creșterea vizibilității relațiilor solide dintre cele două țări, a convergenței de opinii pe o serie de dosare prioritare la nivel european, contribuind, totodată, la promovarea profilului României în Irlanda, prin manifestările culturale și de diplomație publică organizate pentru marcarea la Dublin și în alte localități irlandeze a Președinției române a Consiliului UE.

Nu în ultimul rând, România și Irlanda întrețin astăzi o cooperare activă la nivelul organizațiilor internaționale, materializată în sprijin reciproc pentru candidaturi importante și reprezentând un vector în promovarea valorilor și intereselor comune pe plan global.

În acest context aniversar, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă interesul pentru consolidarea, în continuare, a cooperării româno-irlandeze în plan bilateral, european și global.